GroenLinks

GroenLinks wil einde aan Nederlandse koppositie in opsluiten kinderen

6 maart 2008

GroenLinks vraagt vandaag, ter voorbereiding van een spoeddebat, om een brief van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Albayrak van Justitie over het onderzoek van Defence for Children, waaruit blijkt dat Nederland in Europa de meeste kinderen opsluit in jeugdinrichtingen. Nederland springt er ook uit bij het toepassen van afzonderingsmaatregelen (plaatsing in isoleercellen en opsluiting in eigen kamers).

Schokkend is de conclusie dat gedetineerde kinderen een hoog risico lopen om slachtoffer van geweld te worden. Vorig jaar verschenen er al inspectierapporten waaruit bleek dat er veel mis was bij justitiële jeugdinrichtingen. De staatssecretaris van Justitie beloofde toen al beterschap, maar het is de vraag of dat voldoende soelaas biedt.

GroenLinks wil dat de staatssecretaris van Justitie snel uitzoekt of Nederland het detineren van kinderen wel als uiterste maatregel toepast. Zoals verdragen over de rechten van het kind eisen. Verder moet onderzocht worden of de verharding van het justitiële klimaat eigenlijk wel zoden aan de dijk zet. Vorige week werd bijvoorbeeld ook al bekend dat zon vijftig procent van de deelnemers aan een Amsterdams project voor probleemjongeren opnieuw de fout ingaat. Tot slot wil GroenLinks weten of Nederland niet meer kan en moet leren van haar buurlanden, die er kennelijk in slagen om met minder opsluitingen effectiever beleid te voeren.

Den Haag, 6 maart 2008

Naïma Azough