GroenLinks

Kabinet neemt zwaardere straf voor mishandeling zwangere vrouw over

6 maart 2008

Tijdens het spoeddebat over hoge babysterfte in achterstandswijken heeft het Kabinet twee voorstellen van GroenLinks overgenomen. Het kabinet bleek bereid het mishandelen van zwangere vrouwen zwaarder te gaan bestraffen. Ook zal de hulp die in Nederland gegeven wordt aan zwangere vrouwen onderdeel van de inburgeringcursussen gaan uitmaken.

70% van de zwangere vrouwen in onderzochte achterstandwijken blijken van allochtone afkomst te zijn. Bij hen concentreert zich de hoge babysterfte. 10% van de onderzochte zwangere vrouwen werd tijdens de zwangerschap mishandeld. GroenLinks vindt, dat daar waar recent de strafmaat voor mishandeling van ambulancepersoneel is verzwaard, dit ook moet gebeuren voor de mishandeling van zwangere vrouwen. In beide gevallen is er immers sprake van bijkomende levensbedreigende risicos voor (al dan niet ongeboren) derden. Het kabinet heeft toegezegd hier werk van te gaan maken.

Daarnaast zal het kabinet alle vormen van hulpverlening en informatie over de risicos tijdens zwangerschap in het aanbod van inburgeringcursussen verwerken. GroenLinks stelde dit voor omdat uit onderzoek bleek dat veel van de allochtone zwangere vrouwen in achterstandwijken een forse informatieachterstand hebben.

Femke Halsema