Gemeente Echt-Susteren


Herinrichting Vulensbeek door Waterschap

Het waterschap Roer en Overmaas is begin vorig jaar gestart met de uitvoering van de eerste fase van de herinrichting van de Vulensbeek over een lengte van 2,3 kilometer. Het gaat in deze fase om het traject van de oorsprong van de Vulensbeek tot aan de overkluizing in Pey.

De werken zijn gericht om het watersysteem op orde te brengen en om op een natuurlijke manier een beek voor planten en dieren in te richten. Door het verhogen van de beekbodem beperkt het waterschap de verdroging van het omliggend gebied. Het verbeterde waterbeheer heeft een positief effect op aanliggende landbouwpercelen en de omringende natuur. Tegelijkertijd wordt de Vulensbeek zodanig ingericht dat deze gaat functioneren als migratiezone voor fauna.

De Vulensbeek wordt ingericht als een groen lint met op een regelmatige afstand van elkaar enkele poelen. Zo ontstaat er een kralensnoer van wateren, die verbonden zijn door een ondiepe laagte: de feitelijke beek. Een mooi voorbeeld van een dergelijke constructie ligt nu al in het dal van de Vulensbeek, de Paersdrink. Naast het bestaande wandelgebied wordt ook een ander deel toegankelijk gemaakt voor wandelaars om de herinrichting van dichtbij te kunnen bekijken. Verwacht wordt dat het dal van de Vulensbeek zich tot een prachtig stuk natuur gaat ontwikkelen.