Landen moeten meer doen om vrouwen en kinderen tegen aids te beschermen
06 maart 2008, Washington D.C. - Landen moeten zich meer inspannen om te voorkomen dat zwangere vrouwen met hiv dit virus overdragen op hun kinderen. Ook krijgen nog veel te weinig kinderen die besmet zijn met hiv medische zorg. Dit melden de Wereldgezondheids- organisatie (WHO), de Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation en Unicef.

Moeder en kind in Bangalore, India. De moeder heeft hiv, maar het is nog onbekend of haar kind ook met het aidsvirus is besmet. Foto: Unicef/HQ04-1220/Vitale
Moeder en kind in Bangalore, India. De moeder heeft hiv, maar het is nog onbekend of haar kind ook met het aidsvirus is besmet. Foto: Unicef/HQ04-1220/Vitale

De drie organisaties deden deze mededelingen aan het slot van van een bijeenkomst over hiv en aids in Washington D.C. In totaal namen aan de bijeenkomst twintig organisaties deel, die gezamenlijk een actieplan hebben opgesteld. Landen moeten gebruik kunnen maken van fondsen voor het terugdringen van het aantal hiv-besmettingen van moeder op kind en voor de zorg voor kinderen die met het virus zijn besmet.

Wereldwijd maken vrouwen de helft uit van alle nieuwe hiv-besmettingen en bij kinderen worden nieuwe besmettingen in 90 procent van de gevallen veroorzaakt doordat hun seropositieve moeders het virus op hen overdragen. Veel landen hebben hulpprogramma's om de overdracht van hiv te voorkomen en om kinderen met hiv van medicijnen te voorzien, maar in welke mate dat gebeurt is afhankelijk van de rijkdom van een land.

Dagelijks komen ruim 1.100 kinderen met hiv ter wereld In hogeinkomenslanden is het aantal baby's dat geboren wordt met hiv teruggebracht tot minder dan 2 procent. Maar in lage- en middeninkomenslanden krijgen negen van de tien seropositieve zwangere vrouwen geen medicijnen om de overdracht van het aidsvirus op hun kinderen te voorkomen. Als gevolg hiervan komen dagelijks meer dan
1.100 kinderen besmet met hiv ter wereld. Als ze niet worden behandeld met aidsremmers, zal de helft van hen rond hun tweede verjaardag zijn overleden. Kinderen maken bijna 17 procent van alle nieuwe besmettingen uit. Slechts 11 procent van alle kinderen die aidsremmers nodig hebben, krijgt die ook.

Arme landen die kampen met deze problematiek krijgen van de drie organisaties het dringende advies om gebruik te maken van fondsen die in het leven zijn geroepen om de aidsepidemie tot staan te brengen. Het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria heeft hiervoor geld beschikbaar, maar ook het U.S. President's Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR).

"Een aidsvrije generatie kan werkelijkheid worden," aldus Jimmy Kolker van Unicef. "We weten hoe we de overdracht van hiv van moeder op kind kunnen voorkomen. Regeringen en donoren moeten er nu voor zorgen dat deze hulp aan vrouwen en kinderen flink wordt opgevoerd."