Dienstenbond CNV

Nieuws

6 maart 2008

Atos Origin laat ons geen keus

Door: Harrie de Vaan

Zoals gemeld in de voorgaande Info weigert Atos Origin de cao onderhandelingen te heropenen na de afwijzing van het onderhandelingsresultaat door alle werknemersvertegenwoordigers. CNV Dienstenbond verkiest altijd het overleg en onderhandelen vanuit gezamenlijkheid. Het komende traject is dan ook geen traject die wij zelf kiezen, maar waartoe wij worden gedwongen door de afwijzing van de werkgever om onze uitgestoken hand aan te nemen.

Geen keus
Voor CNV Dienstenbond staat overleg centraal vanuit wederzijds begrip voor elkaars situatie en standpunten om te komen tot voor beide partijen aanvaardbare oplossingen en resultaten op basis van redelijke uitgangspunten. De achterbannen zijn helder: Het onderhandelingsresultaat wordt als verre van redelijk ervaren. De reacties die wij binnen krijgen laten duidelijk zien dat de werknemers vinden dat de maat vol is en dat CNV Dienstenbond de afwijzing van de werkgever om de onderhandelingen te heropenen niet zomaar naast zich neer kan leggen. Het feit dat de werkgever desondanks niet nader met ons wil overleggen om tot een aanvaardbare cao voor de werknemers te komen laat ons helaas geen keus.

De bal ligt bij de werkgever
De werkgever stelt dat wij de veroorzaker zouden zijn van deze situatie, dat de bal dus bij ons ligt. Het is echter de werkgever die niet verder wilde gaan dan de 2% minimum bij beoordeling goed, terwijl hij toch moet weten dat dit in Nederland niet aanvaardbaar is waar normaal 3,5% (nog exclusief bonus en schaalverhogingen) wordt gevraagd. Het is de werkgever die niet bereid is in te gaan op onze constructieve alternatieve voorstellen die wij hebben gedaan. Het is de werkgever die niet bereid is om een fatsoenlijk convenant over de aanpassing van de beloningsstructuur op te nemen. Het is de werkgever die niet bereid is de loonsverhogingen transparant te maken. Het is de werkgever die niet bereid is te luisteren naar de mening van de werknemers om de onderhandelingen te heropenen. Het zijn de werknemers die constructieve voorstellen hebben gedaan en tot het einde gezocht hebben naar oplossingen en openingen. Het is de werkgever die deze uitgestoken hand keer op keer resoluut heeft afgewezen. Het gaat nu goed met het bedrijf en nu al komen wij in deze situatie; wat gebeurt er als het slecht gaat?

Vervolgstappen
De afgelopen week heeft CNV Dienstenbond met de andere vakbonden en de kaderleden gekeken naar de weg die wij moeten volgen. Middels een brief hebben wij de werkgever ingelicht over de ontstane situatie met het verzoek voor maandag aanstaande alsnog op onze eisen in te gaan. Mocht dat niet gebeuren, dan zullen wij een definitief ultimatum moeten stellen. Helaas rest ons zoals gezegd geen keus om dit traject te starten. Nog deze week ontvangt u van ons nadere informatie. Kijk voor de laatste informatie op http://www.cnvdienstenbond.nl/atos/. Uiterlijk donderdag zal hier de eerste oproep aan u gedaan worden.

Uw bijdrage en steun is van belang
Nu de deur naar een oplossing door hernieuwd onderhandelen door de werkgever is dichtgegooid, gaan wij een intensief traject in. Daarbij hebben wij uw steun hard nodig. Wilt u uw arbeidsvoorwaarden voor de toekomst zekerstellen, meld u zich dan aan om mee te denken, mee te communiceren of mee te doen.

De discussie van nu is een discussie over de toekomst van de arbeidsvoorwaarden en de positie van de werknemers bij Atos Origin. Want vergeet niet, wij bereiken niet alleen verbeteringen, maar houden ook verslechteringen tegen waar mogelijk. Wat gebeurt er dan als de werkgever ons blijft passeren? Wees bewust en help mee dit te voorkomen.

Wij hebben u en uw collega's nodig
De komende periode gaan wij een intensief traject in. De werkgever heeft nu aangegeven ook wel zonder vakbonden te kunnen. Dit is een grote bedreiging naar de toekomst voor uw arbeidsvoorwaarden. Praat dan ook met uw collega's over de situatie en overtuig ook hen van de noodzaak van het vakbondslidmaatschap. Ook vragen wij u om actief mee te helpen op verschillende vlakken, neem daarvoor contact op met uw bestuurder Harrie de Vaan die u hierover meer kan vertellen. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.

Het is altijd prijs met de lid-werft-lidactie van CNV Dienstenbond! Kijk voor de ledenwerfactie op cnvdienstenbond.nl

De cadeaubon t.w.v. 10 euro als welkomstgeschenk is komen te vervallen. In plaats daarvan betaalt het nieuwe lid als welkomstgeschenk, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden geen contributie!