Radboud Universiteit Nijmegen


L'Oréal Unesco wetenschapsprijs voor Alma Tostmann

De Nijmeegse onderzoekster Alma Tostmann (27) ontvangt donderdag 6 maart een L'Oréal Unesco fellowship ter waarde van 40.000 dollar. Met deze beurs kan ze twee jaar lang onderzoek doen naar de behandeling van tuberculose in Tanzania. In totaal zijn er vijftien beurzen toegekend aan onderzoekers wereldwijd. Alma Tostmann is de enige Nederlandse onderzoekster die deze prijs ontvangt.

Alma Tostmann doet voor haar promotie op het gebied van de biomedische wetenschappen onderzoek naar tuberculose en diabetes in Tanzania. Ze onderzoekt de bijwerkingen van tuberculosebehandelingen en de interactie tussen diabetes en tuberculosemedicijnen bij patiënten in Tanzania.

Wisselwerking
Tuberculose (tbc) is een ernstige, soms besmettelijke, aan armoedegerelateerde infectieziekte die jaarlijks bijna twee miljoen levens eist, voornamelijk in ontwikkelingslanden. De traditionele behandeling van tbc is een kuur van zes maanden, bestaande uit verschillende medicijnen. Uit recent onderzoek in Indonesië bleek echter dat tbc-patiënten die daarnaast ook lijden aan diabetes type 2, niet goed reageren op deze standaardbehandeling. Patiënten met diabetes lopen ook een groter risico om tbc te krijgen. Met haar beurs gaat Alma Tostmann naar het Kilimanjaro Christian Medical Centre, Moshi, Tanzania om daar de wisselwerking te onderzeken tussen tbc-medicijnen en diabetes type 2.

Het belang van dit werk op het Afrikaanse continent is tweeledig: wereldwijd is het ziekte- en sterftecijfer van tbc hier het hoogst. Bovendien is het van belang om te weten of de resultaten van het Indonesische onderzoek ook gevonden worden bij een Afrikaanse bevolking. Na twee jaar keert Alma Tostmann terug naar Nederland om haar promotieonderzoek af te ronden en haar onderzoeks- en onderwijsactiviteiten voort te zetten op het gebied van armoedegerelateerde ziektes.

For Women In Science Awards en de Fellowships
Het is de tiende maal dat L'Oréal en Unesco wereldwijd topvrouwen in de wetenschap onderscheiden met de For Women In Science Awards en de Fellowships. Vijf vrouwen ontvangen dit jaar een Women in Science Award van 100.000 dollar elk. Daarnaast worden er vijftien Fellowships uitgereikt aan vrouwen tot 35 jaar, die deze beurs van 40.000 dollar kunnen gebruiken om hun onderzoek verder te verdiepen. In Nederland blijken deze beurzen voor vrouwen in de wetenschap hard nodig. Daar is op dit moment nog maar 9 procent van de hoogleraren een vrouw, een percentage waarmee we ver achter lopen op andere Europese landen. De prijzen worden donderdag 6 maart uitgereikt op het hoofdkantoor van Unesco te Parijs.