Gemeente Venlo


Nul- en nameting Domusvoorziening

6-3-2008

De gemeenteraad heeft de Sloterbeekstraat 20-21 aangewezen als locatie voor een Domusvoorziening van het Leger des Heils. Om de situatie ter plekke (leefbaarheid, kwaliteit woonomgeving) voor en na vestiging van de Domusvoorziening in kaart te brengen, zal een nulmeting en een nameting worden uitgevoerd.

Een aantal omwonenden maakt zich zorgen over mogelijke overlast. Deze zorg wordt niet ondersteund door ervaringen elders, zoals in Heerlen of Arnhem. Daar blijkt uit onderzoeken dat de vestiging van een Domusvoorziening niet leidt tot extra overlast. Dat lijkt misschien onlogisch, maar dat is het toch niet, aldus wethouder Jan Lamers. Doordat een Domusvoorziening onderdak en regelmaat biedt aan mensen die dat eerst niet hadden, is het zelfs heel wel mogelijk dat er juist sprake zal zijn van beperking van de overlast.

Om na te gaan of in Venlo eenzelfde conclusie kan worden getrokken, zal vóór de opening een nulmeting worden uitgevoerd en een nameting na één tot anderhalf jaar na opening. De metingen moeten antwoord geven op de volgende vragen:

- Wat is de situatie omtrent leefbaarheid en veiligheid in het leefgebied?

- Welke ontwikkelingen doen zich voor?

- Welke ontwikkelingen zijn een gevolg van de Domusvoorziening?

Er is bij twee onderzoeksbureaus een offerte en een plan van aanpak opgevraagd. Beide bureaus hebben hun voorstel aan de Klankbordgroep gepresenteerd, waarna deze een advies heeft uigebracht. De gemeente heeft het advies van de Klankbordgroep overgenomen: bureau Seinpost uit Arnhem zal de metingen uitvoeren. In hun aanpak is voor de Klankbordgroep ook een actieve rol ingeruimd bij de uitvoering van het onderzoek.

Tevens zal dit bureau een monitor uitvoeren naar de cliënten van de Domusvoorziening zelf. Daarbij moet antwoord worden gegeven op de volgende vragen:

- Welke effecten zijn in de stad/probleemwijken waarneembaar nadat (een deel van) de overlastgevende populatie in de 24-uursopvang is ondergebracht?

- Welke trajecten hebben de bewoners doorlopen, met welk effect (uitstroom/doorstroom, etc)?

- Hoe is het de bewoners individueel vergaan? Hiertoe worden gegevens verzameld bij de behandelaars en de partners uit de ketenzorg, maar ook cliënten van de Domusvoorziening zelf worden geïnterviewd.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Carina de Wijs
Adviseur bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6317
mobiel 06-14404490