Ingezonden persbericht


Wakker Dier beschuldigt slachterij VION van 'discriminatie'

Amsterdam, 6 maart 2008: Wakker Dier start vandaag een radiocampagne tegen discriminatie van biggen door slachterij VION, de grootste slachterij van Nederland. Vion heeft beloofd dat vanaf 2009 één op de drie biggetjes die zij slachten bij de castratie is verdoofd. Twee van de drie biggetjes die zij slachten blijven echter onverdoofd gecastreerd. Dat zijn vooral de 'buitenlandse' biggetjes, die op etensborden in andere landen eindigen. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: "Een buitenlandse big voelt evenveel pijn als een Nederlandse big. Ook voor een buitenlandse big kost de verdoving maar één eurocent per kilo. VION is één van de grootste slachters in Europa en moet, net als ieder ander, zijn zaakjes op orde hebben op 1 januari 2009".

Wakker Dier voert sinds enige jaren succesvol campagne tegen de onverdoofde castratie van biggen. In juni 2007 was er een grote doorbraak: de supermarkten, UNOX en Hema verklaarden vanaf januari 2009 geen vlees meer te verkopen van onverdoofd gecastreerde biggen. Het gros van de Nederlandse vleesverkopers, snack- en vleeswarenindustrie, volgden snel. Het initiatief met Milieukeur 'De Hoeve', van keurslagers en varkenshouders, besloot in september om helemaal niet meer te castreren. De overheid en sector hobbelden achter het bedrijfsleven aan en tekenden "de verklaring van Noordwijk" waarin zij afspreken dat varkensvlees bedoeld voor de Nederlandse consumptie vanaf 2009 niet afkomstig mag zijn van onverdoofd gecastreerde biggen. Over biggen die bedoeld zijn voor de export doen zij geen uitspraak. In andere Europese landen volgen dierenbeschermingsorganisaties de Wakker Dier campagne tegen het biggenleed.

De vleesproducerende industrie, waaronder VION, zien nog steeds veel beren op de weg. Zo zou het niet mogelijk zijn om te stoppen met castreren in Nederland omdat de afzetmarkt, voornamelijk Duitsland, geen vlees wil ontvangen van ongecastreerde biggen. Echter geen enkel ander land maakt bezwaar tegen verdoving voor de pijnlijke ingreep. Uit onderzoek blijkt een duidelijk welzijnsvoordeel, ook bij verdoving. De verdoving maakt een karbonade nog geen cent duurder.

De website van VION laat zien dat VION een trotse en sterk groeiende multinational is met een omzet van 6,4 miljard euro alleen al voor de handel in vers vlees. VION in Nederland marktleider, in Europa de tweede en wereldwijd staat VION op nummer drie. De woordvoerster van Wakker Dier: "Wij voeren actie tegen de VION omdat zo'n grote partij juist een voorbeeld zou moeten zijn. VION kan een einde maken aan onverdoofde castratie in heel Europa. In plaats daarvan is het bedrijf binnen Nederland de grote achterloper".

Meer informatie:

Hanneke van Ormondt/ Wakker Dier

020 4604210 / 06 45756529

----------
Ook in jóuw boodschappen zitten legbatterijeieren verstopt. Word wakker! Kijk op www.wakkerdier.nl.

Wakker Dier
Postbus 92024
1090 AA AMSTERDAM
T 020 460 42 10
F 020 460 42 19
hanneke@wakkerdier.nl

Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die zich exclusief richt op het afschaffen van de bio-industrie. Ze wil mensen wakker maken. Laten zien dat er veel mis is in de bio-industrie. En ook laten zien dat het anders kan.