GroenLinks

Test Kinderen vaker op oogafwijking

6 maart 2008

Kinderen met kleine oogafwijkingen scoren daardoor slechter op de CITO-toets. Het kan het verschil maken tussen VMBO en HAVO/VWO-advies. Een kleine afwijking is daarmee van grote invloed op iemands levensloop. Hier past het niet om een oogje toe te knijpen.

GroenLinks wil dat de overheid snel zorgt voor actieve voorlichting richting artsen, leraren en ouders. Bovendien moeten kinderen vaker en beter worden getest.

Tofik Dibi & Femke Halsema

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Halsema (beiden GroenLinks) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het belang van het opsporen van kleine oogafwijkingen.


1. Hebt u kennis genomen van de berichtgeving over het promotieonderzoek van huisarts Hendriks waaruit blijkt dat ook kleine refractieafwijkingen tot veel problemen kunnen leiden?


2. Bent u met mij van mening dat het geen kleinigheid betreft als blijkt dat een kwart van de scholieren een slechtere CITO-score heeft door een refractieafwijking? Zo ja, bent u bereid in actie te komen?


3. Bent u van plan om er voor te zorgen dat alle betrokken professionals, zoals leraren, huisartsen, bedrijfsartsen en consultatiebureauartsen, en ouders actief worden voorgelicht over het belang om kleine refractieafwijkingen op te sporen?


4. Klopt het dat schoolkinderen alleen worden getest op 5 en 10 jarige leeftijd? Bent u bereid er voor te zorgen dat er frequenter wordt getest?

Verborgen oogafwijking kinderen funest voor Cito scores, ANP 8 maart 2008