Gemeente Groningen

Utrechts consortium gaat nieuwbouw Kempkensberg doen Het consortium Duo² gaat de nieuwe gebouwen van de IB-Groep en de Belastingdienst op de Kempkensberg bouwen. Dat heeft de Rijksgebouwendienst woensdag 5 maart bekendgemaakt. Plaatje van een ontwerp voor de Kempkensberg De bouw eind dit jaar, begin volgend jaar gepland. In het voorjaar van 2011 moet de nieuwbouw klaar zijn. Het betekent het einde van de beeldbepalende kantoorgebouwen op de Kemkensberg. Nu zit de IB-Groep in de `blauwe' en `gele' toren en de Belastingdienst in de `rode' toren op de Kempkensberg. In de nieuwbouw komen ze in één gebouw. Kanshebbers
Duo² , een consortium uit Utrecht van elf bedrijven, gaat niet alleen het gebouw bouwen maar ook twintig jaar lang onderhouden. Het neemt in die periode ook de facilitaire dienstverlening voor zijn rekening. De kosten bedragen 13,2 miljoen euro per jaar. Duo² behoorde met twee andere consortia tot laatste kanshebbers voor de nieuwbouw. De keuze voor Duo² betekent dat de consortia BAM uit Bunnik en Landstad Groningen uit Rotterdam buiten de boot vallen.
Parkeergarage
In het nieuwe kantoorgebouw op de Kempkensberg gaan zo'n 2.500 medewerkers van de IB-Groep en de Belastingdienst werken. Er komen parkeerplaatsen voor 675 auto's en 1.500 fietsen. Boven een ondergrondse parkeergarage komt onder meer een park met een vijver. Zuinig
De Rijksgebouwendienst heeft bij haar keuze sterk rekening gehouden met duurzaamheid. Het nieuwe gebouw is op termijn eventueel te hergebruiken voor woningbouw. "Bovendien is het zeer enerigezuinig, zuinig met water en wordt er bijzonder veel gebruikt gemaakt van milieuvriendelijke materialen", aldus de Rijksgebouwendienst.

Windtunnel
Het winnende ontwerp is in de windtunnel getest. Volgens wethouder Frank de Vries van Ruimtelijke Ordening is het winnende ontwerp van Duo² het minst schadelijk voor het nabijgelegen Sterrebos.

Gepubliceerd op: donderdag 6 maart 2008
donderdag 6 maart 2008:
Utrechts consortium gaat nieuwbouw Kempkensberg doen