Gemeente Breda

Regio Breda: beter beeld omvang dak- en thuislozen

De regio Breda telde in het jaar 2006 1.051 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Breda.

De telling is uitgevoerd omdat de gemeente duidelijkheid wil over het aantal dak-en thuislozen in de regio en meer inzicht wil in hun problemen. In 2004 telde de gemeente 602 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. De stijging in 2006 is te verklaren door een betere registratie. Daardoor heeft de gemeente dak- en thuislozen beter in beeld.

De Bredase telling gaat uit van 1.051 daklozen in de regio die in één jaar bij een instantie staan geregistreerd. Uit de cijfers over 2006 blijkt dat 10% van hen geen zorg of hulp krijgt. Zij zijn alleen bekend bij de politie of bij Sociale Zaken. In 2004 bestond deze groep nog uit 40% van de daklozen. Om deze zorgmijders door te verwijzen naar zorginstanties is in 2006 het `team bemoeizorg' van start gegaan en begon Sociale Zaken met `outreachende' hulpverlening (cliëntmanagers gaan naar de mensen toe om ze financiële ondersteuning te bieden).

Door de inzet van het stedelijke bemoeizorgteam krijgt de gemeente ook meer informatie over mensen die leven zonder dak boven hun hoofd. Hulpverleners uit het team proberen dak- en thuislozen over te halen hulp te zoeken.

Van de daklozen die wel bij een zorginstantie bekend zijn, weet de gemeente dat ze meestal te maken hebben met een combinatie van problemen. Om daar een beter zicht op te krijgen, wil ze die problemen nog dit jaar beter in kaart brengen.

Stedelijk Kompas

De telling van het aantal dak- en thuislozen 2006 heeft als basis gediend voor het Stedelijk Kompas. Het Stedelijk Kompas is een opdracht van de landelijke overheid en staat voor intensievere hulp aan onder anderen dak- en thuislozen. De gemeente wil dat iedere dak- of thuisloze hulp op maat krijgt.

Dak- en thuisloos zijn is leven zonder vaste woon- of verblijfplaats. Mensen die dakloos zijn leven vooral op straat of in een opvanghuis.

De gemeentelijke telling had betrekking op het verzorgingsgebied van de centrumgemeente Breda. Het gebied bestrijkt de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem en Zundert.

De GGD, GGZ Regio Breda, Novadic-Kentron, IMW en 't IJ van SMO Breda hebben alle een regiofunctie voor de groep dak- en thuislozen.

Breda, 5 maart 2008