Syntens


---

Provincie Limburg en Syntens zetten in op innovaties binnen de Limburgse vrijetijdseconomie

De Provincie Limburg heeft vanuit het programma âInnoveren in Limburgâ ⬠90.000,- beschikbaar gesteld voor een innovatieprogramma ten behoeve van de Limburgse vrijetijdseconomie. Met het geld wordt een aantal innovatietrajecten aangeboden aan het bedrijfsleven. Het gaat daarbij om individuele adviestrajecten, thematische workshops en trajecten gericht op clustervorming en samenwerking zoals themagerichte ondernemerstafels. Het programma zal gecoördineerd worden door Syntens.

De Provincie heeft zich na breed overleg met vertegenwoordigers uit de toeristische sector, sterk gemaakt voor dit innovatieprogramma. Herman Vrehen, gedeputeerde Economische Zaken is blij dat Syntens deze handschoen oppakt. âDe vrijetijdseconomie is van zeer groot belang voor de Limburgse economie. Deze sector bestaat echter uit veel kleine ondernemers en het ontbreekt aan organiserend vermogen, een goede visie en instrumentarium op development en innovatie. Daar tegenover staat dat er grote behoefte is aan vernieuwing binnen deze sector. De concurrentie is mondiaal. Als het bedrijfsleven niet innoveert en investeert, zit de toerist straks in Turkije of Spanje. Door organisaties als Syntens en LIOF meer in te zetten voor de vrijetijdseconomie én met een sterke inzet van de Provincie op een aantal grote ontwikkelingen binnen het cluster Leisure, willen wij de toonaangevende rol blijven spelen binnen de vrijetijdseconomieâ, aldus Vrehen.

Het programma zal gecoördineerd worden door Syntens, innovatienetwerk voor MKB-ondernemers. Syntens zal ook ⬠90.000,- bijdragen. Voor Syntens is de vrijetijdseconomie een relatief nieuwe doelgroep. Syntens projectleider Benedict Persoon is van mening dat de vrijetijdseconomie de komende jaren steeds belangrijker wordt als economische motor. âDoor het wegvallen van veel maakindustrie worden nieuwe sectoren belangrijker en daar is vrijetijdseconomie voor Limburg er zeker een van, denk maar aan de aantrekkelijkheid van Limburg voor bijvoorbeeld senioren. Deze sector is nog vrij traditioneel, daarom is het verbeteren van het innovatief vermogen belangrijk.

Zeker wanneer je bedenkt dat door internet en goedkope zonvakanties de regio Limburg moet concurreren met veel andere aantrekkelijke locaties in Europa en zelfs wereldwijdâ, aldus Persoon. Het jaar 2008 zal een proefjaar zijn. Na een evaluatie van de resultaten zal bepaald worden op welke wijze het programma een vervolg zal krijgen in de rest ven de coalitieperiode.