Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 6 maart 2008


------

CNV Metaal en elektro verheugd over toekomst Nedcar

Zoet na zuur nu in Born?

Na het zuur lijkt het zoet nu te arriveren bij de mensen in de autofabriek Nedcar in het Limburgse Born. Vakgroepbestuurder Jean-Marie Severijns interpreteert zo althans de berichten dat in Born straks ook Citroëns en Peugeots gaan worden gebouwd. En daarmee lijkt de toekomst van de autofabriek weer een stuk solider.

Het voortbestaan van de autofabriek hing altijd nog aan een zijden draadje nadat Daimler/Chrysler de productie van de Smarts stopte in Born. Mitsubishi dreigde eveneens te stoppen, omdat de productie van een model (Colt) te weinig was om de fabriek renderend te laten zijn.

In 2006 en 2007 heeft CNV Metaal en elektro veel werk gestoken in het behoud van werkgelegenheid in deze kwetsbare Limburgse regio.

Nu Nedcar de productie van de Peugeot 4007 en de C-Crosser van Citroën naar Born haalt lijkt er ineens weer een evenwichtig platform voor werkgelegenheid. Vakgroepbestuurder Severijns: "Werknemers van Born hebben hiervoor vele offers moeten brengen. Wij willen hen dan ook het liefst als eerste in de gelegenheid stellen om nu dan te profiteren van deze aantrekkende werkgelegenheid. Al hebben gelukkig veel oud-Nedcar-medewerkers indertijd al elders een baan gevonden."

Volgens Severijns moet Mitsubishi de voornemens nog wel definitief maken. "En wij gaan gaarne de discussie aan hoe we het werk in de fabriek het best kunnen verdelen. De discussie over een mogelijke 2-ploegendienst bij Nedcar zien we met veel optimisme tegemoet."