Ingezonden persbericht


Persbericht Provinciale Staten

Zwolle, 6 maart 2008 08-06

Verdeeldheid over megastallen

De mogelijke komst van megastallen in Overijssel stond wederom op de politieke agenda. Tijdens de vergadering van de Statencommissie Ruimte, water en duurzaamheid stond de uitvoering van een motie die Provinciale Staten in oktober unaniem hebben aangenomen ter discussie. In de motie stellen Provinciale Staten dat de komst van bedrijven met meer dan 20.000 varkens ongewenst is in Overijssel en dat het College van Gedeputeerde Staten moet onderzoeken of het mogelijk is de vestiging van deze bedrijven te voorkomen. Woensdag werd het antwoord van Gedeputeerde Staten op deze motie besproken.

Gedeputeerde Staten schrijven als antwoord op de motie dat het niet mogelijk is megastallen van buiten Overijssel te weren, maar dat de gemeentes wel kunnen sturen op de ruimtelijke ontwikkeling van de intensieve veehouderij in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Ook geeft het college van GS aan dat ze niet voor ogen hadden dat er bedrijven van 20.000 varkens of meer naar Overijssel zouden komen, maar dat ze het reconstructieplan niet willen aanpassen. "Megastallen stimuleren we niet, maar we maken ze ook niet onmogelijk".

Er heerste verdeeldheid in de commissie naar aanleiding van deze beantwoording. Zowel CDA als VVD zijn van mening dat Gedeputeerde Staten de motie goed hebben uitgevoerd en zien er niets in het reconstructieplan open te breken, om op die manier alsnog de grote bedrijven te weren. Wel wil het CDA kijken of het mogelijk is het aantal nieuwe bouwblokken te beperken, niet in grootte maar wel in aantal. De VVD gaf aan niet tegen grote bedrijven te zijn, maar wel waarde te hechten aan duurzaamheid op het gebied van ecologie en economie. De PvdA ziet de motie als het begin van de discussie die nu moet worden gestart. PvdA'er Van Dalfsen: "Er zijn veel analyses gepleegd, wij zullen iets met die uitkomsten moeten doen, in relatie tot het reconstructieplan of ruimtelijke instrumentarium. Ook al zegt het college dat eigenlijk niet voornemens te zijn, ik zou de Staten willen uitdagen om met ons te zeggen dat ze het wél voornemens zijn." De PvdA vond steun bij SP, ChristenUnie, GroenLinks en de fractie Yildirim/Solidara.

Burgerinitiatief

Met de opmerking "als GS niet wil en PS het nalaat dan moet de burger zelf iets doen" doelde SP'er Jean Rouwet in zijn beraadslaging op het burgerinitiatief dat in de maak is en dat zeer binnenkort wordt aangeboden. Een burgerinitiatief is een methode voor burgers om een onderwerp op de politieke agenda te plaatsen, mits deze voldoet aan diverse voorwaarden en ondersteund wordt door tenminste 1500 handtekeningen. Diverse verontruste organisaties hebben een burgerinitiatief in de maak, waarin ze verzoeken het reconstructieplan te herzien. Het zal de eerste keer zijn dat er een burgerinitiatief wordt aangeboden in de provincie Overijssel.

Vergadering terugkijken? Surf naar http://provincie.overijssel.nl/provinciale_staten en klik op 'vergadering online'. Bekijk ook vorige vergaderingen in het online archief.

Informatie: Provincie Overijssel, Statengriffie, telefoon 038 499 87 88


---- --