Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen denkt na over dreigend verkeersinfarct

6 maart 2008 - Burgemeester en wethouders van Geldermalsen gaan de komende maand met de bevolking en de gemeenteraad in discussie over vast te stellen wensbeelden met betrekking tot de mobiliteit in deze gemeente in het jaar 2020.

De gemeente Geldermalsen is een dynamische gemeente die op tal van terreinen in ontwikkeling is. Te denken valt in dit verband aan herinrichtingsprojecten rond het centrum en de stationsomgeving in de kern Geldermalsen, het verder doortrekken van de Randweg om Buurmalsen heen richting Culemborg, het realiseren van het bedrijventerrein Hondsgemet, reguliere woningbouwontwikkelingen in De Plantage te Meteren en De Garstkampente Beesd, de actieve stimulering van recreatie en toerisme, innovatieve projecten binnen de fruitteeltsector (Fruitpact), de bouw van nieuwe brandweerkazernes en in de toekomst een multifunctioneel centrum, etc. etc.

Vijf thema's
Al eerder heeft de gemeenteraad bepaald dat al deze ontwikkelingen op lokaal niveau en ook regionale en landelijke ontwikkelingen (zoals bijvoorbeeld het nog steeds toenemende autoverkeer) gevolgen hebben voor de mobiliteit binnen deze gemeente. Er ontstaan voorzienbaar knelpunten. De gemeenteraad heeft met de vaststelling van de Mobiliteitsvisie op 30 januari 2007 aan het college kaders meegegeven voor het opstellen van een lange-termijnvisie (tot 2020). Op basis van deze kaders van deze kaders heeft het college wensbeelden geformuleerd rond de volgende vijf themas:
a. Fietsen zonder stoppen gericht op het stimuleren van het gebruik van de fiets voor de kortere afstanden met als programmapunten: realiseren van een hoofdfietsnetwerk als drager van de infrastructuur wegnemen van barrières
het realiseren van voldoende en veilige fietsenstallingen b. Veilig op weg gericht op bescherming van de zwakkere in het verkeer met als programmapunten:
voortzetting van de projecten in het kader van Duurzaam Veilig veiliger maken van schoolroutes
aanpak van verkeersonveilige situaties
opzetten van een levensloopprogramma voor verkeerseducatie c. Openbaar vervoer voor iedereen gericht op het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer met als programmapunten: het openbaar vervoer levert basismobiliteit voor iedereen verbeteren aantrekkelijkheid en gemak van het gebruik van het openbaar vervoer
gemeentelijke ondersteuning van het realiseren van Randstadspoor verbeteren fietsenstallingen en P+R-mogelijkheden nabij de stations d. Probleemloos recreëren gericht op het goed faciliteren van het toenemende recreatieverkeer en het beperken van de overlast daarvan met als programmapunten:
het scheiden van verkeersstromen in de bloesemtijd het versterken van het recreatieve fietsverkeer e. Verkeer op de juiste plaats gericht op de vraag welke soort verkeer waar hoort of naartoe zou moeten worden geleid met als programmapunten:
vaststellen van de hoofdwegenstructuur (met mogelijk ook aanleg van nieuwe (rond)wegen
het vrachtverkeer leiden via een vastgesteld netwerk aanleg extra parkeerplaatsen waar nodig
maatregelen nemen in het centrum van Geldermalsen en in de omgeving van scholen ten gunste van de voetgangers

Deze themas zijn tot stand gekomen in samenwerking met een breed samengestelde Klankbordgroep. De wensbeelden zijn nu klaar voor een maatschappelijk debat en besluitvorming in de gemeenteraad in april. Het college zal vervolgens op basis van de wensbeelden het ontwerp Mobiliteitsplan afronden. In september 2008 zal de gemeenteraad gaan beslissen over het Mobiliteitsplan. De wensbeelden liggen tijdens openstellingstijden ter inzage in het gemeentehuis en de vestigingen van de openbare bibliotheek in Beesd en Geldermalsen. Daarnaast is het te vinden op de gemeentelijke website www.geldermalsen.nl > actueel > projecten > Mobiliteitsplan.

Op donderdag 20 maart a.s. organiseert het gemeentebestuur voor de bevolking een brede informatie- en discussieavond in het gemeentehuis. Aanvang 20.00 uur. Deze avond staat onder leiding van wethouder Melvin Könings. Op woensdag 2 april a.s. komt het plan aan de orde tijdens een openbare vergadering van de commissie Grondgebied. De commissie formuleert deze avond een advies in de richting van de gemeenteraad die op dinsdag 22 april a.s. gaat besluiten. Zowel tijdens de commissie- als tijdens de raadsvergadering bestaat voor belangstellenden de mogelijkheid gebruik te maken van het Burgerspreekrecht.

Wensbeelden
Het gehele mobiliteitsproject is qua proces ingericht als een trechter. Na de vaststelling van de kaders in de Mobiliteitsvisie is dus nu de eerste uitwerking daarvan (wensbeelden) in de vorm van het Mobiliteitsplan aan de orde. Na vaststelling daarvan is de toekomstrichting weer wat verder bepaald en heeft het college voldoende richting en bagage voor het verder uitwerken van de vijf themas in allerlei deelprojecten. Dat wordt, zoals gebruikelijk bij dit soort grote projecten, zo breed mogelijk interactief opgepakt.

Klik hier voor meer informatie mobiliteitsplan 2020.