Stadsdeel Zeeburg

Paal in Diemerpark wacht op ooievaar

6 maart 2008
Hij is acht meter hoog, draagt een geweven mand en staat in het Diemerpark: de ooievaarspaal. Stadsdeel Zeeburg liet de paal plaatsen in de hoop een ooievaarspaar aan te trekken om te broeden. In maart begint de paartijd, dus we wachten vol spanning af.

Els Corporaal, beheerder Diemerpark: "Enkele jaren geleden nam het aantal ooievaars in Nederland flink af door habitatverlies, bejaging en milieuvervuiling. Er was voor de ooievaar bijna geen voedsel meer te vinden. De laatste tijd gaat het weer de goede kant op, maar het kan geen kwaad om de dieren een duwtje in de rug te geven."

Ooievaarspaal in het Diemerpark

Ooievaars zijn geneigd om een nest niet ver van hun geboorteplaats te zoeken. Daarbij geven ze er de voorkeur aan om menselijke bouwsels te gebruiken als broedplaats. Hopelijk vinden ze de paal in het Diemerpark, tussen het Amsterdam Rijnkanaal en de Diemerzeedijk in, een aantrekkelijke plek. De condities zijn in ieder geval goed. De omgeving is rustig, ze hebben een goed overzicht en er is voldoende voedsel te vinden, zoals muizen, grote insecten en amfibieën.

Stadsdeelwethouder Dennis Straat: "We nemen graag initiatieven om de ecologie in de buurt te versterken en te koesteren. Het plaatsen van een ooievaarspaal is hier een goed voorbeeld van. We helpen de natuur een handje en het is voor bezoekers van het park ook nog eens erg leuk om naar te kijken."

Er leven een aantal ooievaars in Amsterdam. Ooit woonden zij in Artis. Enkelen hiervan hebben ieder jaar een nest. De jongen die zij grootbrengen beginnen op hun beurt weer een nest. Zo is er een paartje in het Vondelpark en in Frankendael.