Gemeente Maastricht

Analyse sturing en risicobeheersing gemeente Maastricht

Persbericht Rekenkamer Maastricht

06.03.08

De Rekenkamer Maastricht heeft aan de Gemeenteraad een rapport aangeboden over partijen waarmee de gemeente verbonden is. Het rapport bevat een analyse van de sturing en de risicobeheersing door de gemeente in verband met de in totaal 30 verbonden partijen, d.w.z. deelnemingen, gemeenschappelijke regelingen en publiekprivate samenwerking. Doel van het onderzoek is de Raad inzicht te bieden in de manieren waarop de gemeente verbonden partijen aanstuurt en in de financiële risico's die daarmee gemoeid kunnen zijn. Met de uitkomsten van het onderzoek kan de Raad zijn toezichthoudende en controlerende rol versterken.

De Rekenkamer heeft in de documentatie van de gemeente over verbonden partijen eerst gekeken naar het financiële belang van de gemeente in de diverse participaties. Vervolgens is per verbonden partij bekeken of de gemeente veel of weinig invloed heeft. Verder is het maatschappelijk belang van de verbonden partijen in kaart gebracht. Met bestuurders van drie verbonden partijen en met de ambtelijk verantwoordelijken bij de gemeente zijn gesprekken gevoerd om de analyses-op-papier te toetsen en de beschrijvingen te verdiepen.

Het onderzoek heeft geleid tot een reeks conclusies en aanbevelingen.

Zoals gebruikelijk is bij rekenkameronderzoek heeft het College van B en W op de bevindingen en de voorstellen van de rekenkamer gereageerd. Het College onderschrijft de voorstellen van de Rekenkamer op hoofdlijnen. Zo is het College met de Rekenkamer van mening dat de visie op de verbonden partijen nog onvoldoende is opgenomen in de verplichte paragraaf in de programmabegroting en dat ernaar te streven is doelstellingen smart(er) te omschrijven. Uit de reactie van het College blijkt verder dat de aanbevelingen van de Rekenkamer wat het aanwijzen van verantwoordelijken in bepaalde rollen betreft al in de praktijk benaderd wordt bij partijen die zowel financieel als beleidsmatig de grootste risico's met zich brengen. Ook meldt het College dat in 2008 integraal risicomanagement uitgewerkt zal worden.

De Rekenkamer hoopt dat de aanbevelingen in dit rapport bijdragen aan het controlerend vermogen van de Raad en aan een blijvende verbetering van het beleid.