Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ook handelaars verantwoordelijk voor rookgedrag jongeren (06/03/08)

Een steekproef van De Standaard waarbij jongeren op pad werden gestuurd om sigaretten te kopen, toonde aan dat, op een enkele uitzondering na, geen enkel verkooppunt zelfs maar een poging ondernam om te voorkomen dat tabak werd verkocht aan -16-jarigen. Dit verkoopsverbod is ondertussen al jaren van kracht en is één van de belangrijkste middelen om roken op jonge leeftijd te ontmoedigen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal roken in 2030 wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 zijn. De gevolgen van roken zullen dus meer dodelijke slachtoffers maken dan malaria en aids, die nu bovenaan de lijst van doodsoorzaken staan.

Vlaanderen besteedt terecht heel wat aandacht en middelen aan het voorkomen en ontmoedigen van roken. Een bijzondere doelgroep daarbij zijn jongeren. Onderzoek toont aan dat men gemiddeld op 13 jaar begint te roken. Hoewel de gevaren en het verslavende karakter van roken ondertussen genoegzaam bekend zijn, lappen vele sigarettenhandelaars de federale wetgeving aan hun laars.

Jong N-VA is verbaasd te vernemen dat sommige handelaars hun verantwoordelijkheid wegwuiven met gemakkelijke excuses zoals als wij het hen niet verkopen, doen anderen het en we moeten toch niet voor politie spelen. Deze reacties waren ook voor Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) ongepast en reden genoeg om woensdagmiddag minister van Volksgezondheid Steven Vanackere (CD&V) hierover te ondervragen.

Het kan voor Jong N-VA absoluut niet door de beugel dat het preventiebeleid van de Vlaamse Regering onderuit wordt gehaald door sommige sigarettenhandelaars. Ook handelaars moeten hun verantwoordelijkheid nemen in plaats van ze uit de weg te gaan. Jong N-VA vroeg reeds in haar Roesnota om een striktere toepassing van de tabakswetgeving, niet alleen voor de sigarettenhandelaars maar ook voor de wijdverspreide sigarettenautomaten.

Dat de gezondheidszorg nog altijd een verdeelde bevoegdheid is, maakt het voeren van een doordacht beleid niet eenvoudiger. Het Vlaamse gezondheidsbeleid hangt steeds af van het federale kader. Een homogenisering kan ervoor zorgen dat Vlaanderen een meer samenhangend en efficiënter beleid kan voeren.

Zowel Jong N-VA als Piet De Bruyn zijn tevreden met het antwoord van de minister die dezelfde bekommernissen deelt en belooft om deze problematiek mee te nemen naar de eerstvolgende interministeriële conferentie. De Bruyn: We kunnen enkel hopen dat de gedeelde bekommernis en de bijkomende initiatieven die de minister zal nemen, zullen bijdragen tot een klimaat dat roken minder gemakkelijk en minder aantrekkelijk maakt voor jongeren. Eigen verantwoordelijkheid en de verantwoordelijkheid van de overheid om een actief en resultaatgericht gezondheidsbeleid te voeren moeten hand in hand gaan.

Auteur:
Bas Luyten, Algemeen voorzitter Jong N-VA
Piet De Bruyn, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be