Gemeente Enschede

Gemeente en partners ondertekenen Beheerconvenant voor schone en veilige Stationsomgeving

Wethouder Eric Helder van de gemeente Enschede heeft op donderdag 6 maart 2008 samen met de Nederlandse Spoorwegen, Openbaar Ministerie, Stichting Veiligheidszorg Twente, Regiopolitie, Connexxion en KLPD-spoorwegpolitie het Beheerconvenant Stationsomgeving ondertekend. In het convenant is vastgelegd wie van de partners welke inspanning levert om de Enschedese Stationsomgeving veilig en leefbaar te houden. Het convenant gaat in op onderhoud en veiligheid van het gebied. Aanleiding voor het opstellen van het convenant is het belang van de stationsomgeving, als voorportaal van Enschede en de toekomstige ontwikkelingen in dit gebied, zoals het Muziekkwartier en de ontwikkeling van het Willem Wilminkplein.

In het convenant is afgesproken dat er jaarlijks een evaluatie komt van de gemaakte afspraken. Daarnaast wordt er jaarlijks een schouw georganiseerd in de Stationsomgeving. In de algemene afspraken zijn verder passages opgenomen over de betrokkenheid van partijen die het convenant niet ondertekenen. Het gaat hier met name om de omliggende bedrijven. Zij hebben voornamelijk een signalerende functie richting de convenantpartners.

Entree van Enschede
Het station en de directe omgeving zijn gezichtsbepalend voor Enschede. Er zijn in het oog springende ontwikkelingen in de stationsomgeving, zoals de realisatie en opening eind dit jaar van het Muziekkwartier en de ontwikkeling van het Willem Wilminkplein. De Stationsomgeving vormt het fysieke voorportaal, het visitekaartje van Enschede voor de duizenden forenzen en bezoekers van de stad. Het Stationsplein is in 1997 volledig gerenoveerd en daarmee heeft de omgeving veel meer allure gekregen.

Inzet gemeente
De inzet van de gemeente Enschede richt zich onder meer op:
- Het reinigen van de stationsomgeving. Dit betekent in de praktijk het verwijderen van zwerfafval en het in behandeling nemen van klachten over alles wat met de omgeving te maken heeft.
- Het onderhoud aan het groen en onderhoud van het straatmeubilair.
- De aanpak van graffiti, posters en aanplakbiljetten.
- Het verhelpen van defecte straatverlichting. Ook houdt de gemeente zich bezig met handhavingacties voor foutgeparkeerde fietsen. Dagelijks worden hinderlijk foutgeparkeerde fietsen verplaatst en wordt daarbij de fietsenstalling verbeterd.

Inzet overige partners
De politie draagt met name zorg voor preventieve en repressieve taken en ondersteunt de overige convenantpartners. De stadswachten houden toezicht in de stationsomgeving. De NS heeft een aantal beheertaken, zoals het verwijderen van graffiti en draagt bij aan het handhaven van de openbare orde. Connexxion zet een stationschef in, die een aantal toezichthoudende taken heeft. De KLPD draagt zorg voor de handhaving van de openbare orde op de perrons. Het OM is gericht op de strafrechtelijke vervolging, bijvoorbeeld als mensen zich schuldig maken aan een overtreding van een verblijfsontzegging. Daast de te ondertekenen partners hebben bewoners en omliggende bedrijven een belangrijke signalerende rol.

Toespraken wethouder Helder en bewoner Leo Moons Voorafgaande aan de ondertekening onderstreepte stadsdeelwethouder Eric Helder het belang van het convenant, aangezien de stationsomgeving het voorportaal is van de gemeente Enschede. Daarnaast gaf Leo Moons, als lid van de Belangenvereniging voor Binnenstadsbewoners, aan dat het convenant van groot belang is voor alle bewoners van Enschede.

6 maart 2008