Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 6 maart 2008 MLB/M/2008/8.449 27 februari 2008 2070813210

Onderwerp
vragen lid Bosma (PVV)

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Bosma (PVV) van uw Kamer inzake een `dagelijkse multiculturele opvoedingsshow '.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2070813210.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Antwoord op de schriftelijke vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de plannen voor een `dagelijkse multiculturele opvoedingsshow' (ingezonden 28 februari 2008, kenmerk 2070813210).


1.
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Heerlijke vakantie in Marokko"*?

Antwoord.
Ja.


2.
Is het u duidelijk dat het commerciële bedrijf Palm Plus een tv-programma aan de publieke omroep tracht te slijten dat maar liefst vijf miljoen euro belastinggeld per jaar moet gaan kosten?


3.
Is het u duidelijk dat vele miljoenen Nederlanders niet gelukkig zijn met de multiculturele samenleving en er niet op zitten te wachten te worden opgevoed door de publieke omroep?


4.
Bent u bereid Ton F. van Dijk en zijn bedrijf per onmiddellijk nul op het rekest te geven en hem mede te delen dat hij geen kans maakt op de 2,5 miljoen euro die hij rechtstreeks van het Ministerie van OCW verlangt?


5
Deelt u de mening dat het tijd is voor dagelijks televisieprogramma juist gericht tegen het multiculturalisme en de islamisering van Nederland, een televisie-programma dat wel oog heeft voor de ontwrichtende werking van de massa-immigratie in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg en de woningmarkt?

Antwoorden op de vragen 2 tot en met 5.

Omroepinstellingen zijn op grond van de redactionele autonomie zelf verantwoordelijk voor de inhoud en vorm van hun programma's en daarmee vrij in de wijze waarop zij thema's benaderen. Daarmee zijn zij dus eveneens vrij in het aangaan van contracten met derden voor het (doen) produceren van programma's of het aankopen van programmaconcepten.

De publieke omroep heeft de taak een breed en gevarieerd aanbod te verzorgen, gericht op zowel een breed publiek als op specifieke doelgroepen, waaronder jongeren en minderheden. De publieke omroep slaagt daarin voldoende, maar verbeteringen met het oog op bepaalde doelgroepen zijn wenselijk. Dit maakt ook deel uit van het interne beleid binnen de publieke omroep en is een aspect dat ik van harte ondersteun.
Het ministerie van OCW zal geen aparte bijdrage leveren aan dit project.


*Het Parool, 20 februari 2008