Gemeente Delft

De Porceleyne Fles wordt Museumfabriek

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor een bedrag van ¤ 100.000,00 bescchikbaar te stellen om een fondsenwervings - en sponsorttraject te starten voor Museumfabriek De Porceleyne Fles op Rotterdamseweg 196. In 1999 heeft de gemeenteraad al ¤ 2.3 miljoen gereserveerd om voorbereidingen te treffen voor het Delfts Aardewerk Centrum dat nu in het concept Museumfabriek wordt voortgezet.

Delft geniet nationale en internationale bekendheid door onder meer het Delfts Blauw. De stad heeft echter nog geen bezienswaardigheid op dit gebied. Het gaat om een uniek museaal concept: een samenvoeging van productie en presentatie, waardoor een dynamische vervlechting van ambachtelijke productie, museum, en informatie- en activiteitencentrum ontstaat. De Museumfabriek De Porceleyne Fles is een concept dat de aantrekkelijkheid van een bezoek aan Delft aanzienlijk zal verhogen.

Het bestaande kantoor - en fabriekksgebouw van de Koninklijke Porceleyne Fles (KPF) aan de Rotterdamseweg 196 heeft vele karakteristieke details en een aardwerk geschiedenis van meer dan 100 jaar. Het pand van de KPF betreft een rijksmonument van industriële architectuur; juist daar komt het concept De Museumfabriek ten volle tot zijn recht door de unieke combinatie van geschiedenis, gebouw, fabriek, collectie en museum.

De KPF heeft een prachtige historische collectie. Een gedeelte bestaat uit losse objecten en een deel, in het bijzonder de historische bouwfragmenten, is aan het gebouw verbonden. In de binnentuin zijn de gevels bedekt met proefstukken van keramische bouwfragmenten van bekende en minder bekende Nederlandse ontwerpers. De collectie van de toekomstige Museumfabriek is een samenvoeging van de keramiek collecties van KPF en Gemeentemusea. Het fondswervingstraject is nodig voor een investering om de locatie Rotterdamseweg 196 naar het concept Museumfabriek (her-) in te richten.

Deze museale attractie vormt een grote bron van kennis en informatie over de geschiedenis en de betekenis van aardewerk voor de stad Delft.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft