Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Europese dag logopedie

Veel mensen met een spierziekte komen wel eens bij een logopediste terecht. Soms is het vanwege problemen met het slikken of verslikken, soms omdat het praten problemen oplevert. Het is dan ook niet vreemd dat de Europese dag van de logopedie in het teken staat van de neurologie.

Logopedisten hebben een belangrijk aandeel in de zorg van patiënten met een (chronische) neurologische aandoening. Als iemand getroffen wordt door bijvoorbeeld een spierziekte, een beroerte, ziekte van Parkinson of dementie, dan raakt dikwijls het spraakvermogen aangetast. Ook kan het eten en drinken problemen geven. "Een neurologische aandoening heeft vaak gevolgen voor functies die nodig zijn bij spraak, taal, stem, verstaan en slikken. Het is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt als zijn communicatieve vermogen wordt aangetast", zegt Marjolein Coppens van de NVLF. De rol van de logopedist bij neurologische aandoeningen staat centraal op de Europese dag van de Logopedie, 6 maart 2008.

Vroeg hulp bieden
Door goede logopedische zorg kunnen de communicatieve mogelijkheden van de patiënt met een neurologisch probleem langer bewaard blijven. Communicatie is een essentie bij kwaliteit van leven en een belangrijk aandachtspunt in het algemeen functioneren van een patiënt. "Als het communiceren voor een patiënt een zorg is, is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Anders wordt het nog moeilijker om persoonlijke wensen aan te geven", aldus Marjolein Coppens.

Communicatiehulpmiddelen
Naast het doen van onderzoek adviseren logopedisten over de wijze van behandelen of het omgaan met de cliënt. Voorlichting over de gevolgen van de problematiek op de communicatie, de sociale bezigheden, maar ook over hulpmiddelen speelt een belangrijke rol. "Er zijn communicatiehulpmiddelen als een spraakcomputer, maar ook speciale software. Patiënten met verslikproblemen worden geholpen door verdikkingsmiddelen aan de voeding of drank toe te voegen", aldus Marjolein Coppens.
De beroepsvereniging van logopedisten NVLF vindt dat in een vroeg stadium met de patiënt en betrokkenen over communicatiehulpmiddelen gesproken moet worden. Marjolein Coppens: "Door de verschillende opties snel op een rij te zetten kan de logopedist samen met de patiënt zoeken naar het best passende hulpmiddel. De afstemming op de persoonlijke behoefte van de cliënt is specialistisch werk."

Specialistische logopedische zorg
Een logopedist maakt vrijwel altijd deel uit van de spierziektenteams in de revalidatieadviescentra. Zij zijn bekend met de specifieke problemen die zich kunnen voordoen bij spierziekten en zij kunnen ook gericht advies leveren. Wanneer u problemen ondervindt met het slikken of spreken, bespreek dit dan met uw revalidatiearts van het revalidatieadviescentrum. De adressen van de gespecialiseerde centra vindt u op deze website.
06 maart 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400