Ingezonden persbericht


Persbericht 6 maart 2008

Groot dorpenproject 'Hjir en dêr' tijdens Frysk Festival

In de Frysk Festival-week verschijnen er in dorpen en buurten in de provincie allerlei vreemdsoortige torens, eigenlijk meer bakens. De bakens zijn gemaakt van gebruikte materialen: restanten hout, landbouwplastic, verpakkingen, bouwresten, buizen, stenen of restanten natuurlijk materiaal. Uit de bakens komen rare geluiden of licht. Hierdoor ontstaat een nieuw communicatienetwerk over heel Fryslân. De bouwwerken zijn de creaties van de Friese dorps- en buurtgemeenschappen.

De start van het dorpsbakenproject is op 6 maart aangekondigd, tijdens een persmanifestatie in Leeuwarden. Studenten van de Academie voor Popcultuur hebben een voorbeeld-ontwerp gemaakt van een dorpsbaken. Tijdens de bijeenkomst is ook de partituur voor de openingsvoorstelling van het Frysk Festival gepresenteerd. Dit gebeurde door het hijsen van het muziekstuk naar de top van het baken.

Thema
Het project Hjir en dêr is niet vrijblijvend, het is ook een wedstrijd. De hoofdprijs is een Frysk Festival buurt- of dorpsfeest met een uitvoering of concertonderdeel uit het Frysk Festivalprogramma. Alle bakens worden onthuld op de dag dat het festival begint, op 22 augustus. 'Tijdens de Friese dorpsfeesten zijn ook veel buurten versierd, deze gedachte is met dit project doorgezet. En geheel in de lijn van het thema van het festival 'de gemeenschap' hopen we dat hele dorpsgemeenschappen zich in gaan zetten om een toren te bouwen', aldus Roelof Koster, projectleider van Hjir en dêr.

Creativiteit
Iedere gemeente draagt aan het begin van het Frysk Festival het mooiste en meest geslaagde baken voor. Van de door de gemeente voorgedragen bakens worden er tien gekozen die tijdens het festival door een deskundige jury worden beoordeeld. De wedstrijd is bedoeld voor alle leeftijden; met name jongeren zijn uitgenodigd er iets moois van te maken. Alle te bouwen bakens worden onthuld op de dag dat het festival begint, vanaf die tijd zijn ook alle bakens in de dorpen te bezichtigen. Ze zijn of midden in de dorpen en buurten te vinden óf bij een van de toegangswegen. Op donderdag 28 augustus legt een deskundige jury een route af langs de genomineerde projecten voor de finale beoordeling. Aan het eind van de week van het Frysk Festival wordt het winnende project bekend ge maakt en wordt alles voorbereid om in dat dorp een festivalconcert en feest te vieren, op zaterdagavond 30 augustus.

'Hjir en dêr' is een coproductie van Keunstwurk en het Frysk Festival

Voor meer informatie is bereikbaar:
Roelof Koster, projectleider Hjir en dêr, 058 2343434, GSM: 06 10688369 Jan Holtrop, contactpersoon openingsvoorstelling, 058 2343434 Christel Pieper/Ingrid Spijkers, communicatie Frysk Festival, 058 2160862