FNV Bondgenoten: Acties kleinmetaal verharden, 48 uur stakingen

06/03/2008 16:23

FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Acties kleinmetaal verharden, installatiebedrijven staken 48 uur

Werknemers van installatiebedrijven Imtech, GTI en Worksphere gaan de twee dagen na Pasen opnieuw in staking. Tijdens de drie concernstakingen op maandag, dinsdag en donderdag hebben de stakers dit besloten. Jan Berghuis, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "We hebben de stakers gevraagd of ze bereid waren verder te gaan voor een nieuwe cao en we kregen daar een unaniem 'ja' op. Ze gaan staken zo lang nodig is. Op dit moment betekent het dat ze een extra lang paasweekend krijgen en pas de donderdag na Pasen weer aan het werk gaan."

FNV Bondgenoten verwacht die dagen duizenden stakers in te schrijven. "De stakers die maandag, dinsdag en donderdag aanwezig waren, willen allemaal nog een keer. Dat zijn er dus al zeker 2500," aldus Berghuis.

Tot de 48-uurs staking van de installatiebedrijven gaan de estafettestakingen in de kleinmetaal gewoon door. Volgende week zullen 50 tot 60 kleinere bedrijven door het hele land plat gaan. Berghuis: "Zolang de werkgevers weigeren met investeringen over de brug te komen, kunnen we niet anders dan doorstaken."

De stakingen in de kleinmetaal zijn begonnen op 22 februari. Sindsdien zijn in honderden bedrijven al vele duizenden werknemers in staking gegaan. De stakers willen hun werkgevers duidelijk maken dat ze een goede cao eisen. De vakbonden eisen een salarisverhoging van 3,5 procent, handhaving van de oude arbeidstijdenwet in de cao, geen afschaffing van leeftijdsdagen en investeringen in scholing en opleiding.