Senternovem


04-03-2008 | Ideas - Nederlandse onderzoekers doen het goed in Europa

Nederlandse instellingen en onderzoekers hebben zeer goed gepresteerd bij de eerste ronde startersubsidies van de European Research Council (ERC). Nederlandse onderzoekers die de prestigieuze ERC-beurs ontvangen worden op 26 maart door minister Plasterk gehuldigd tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam.

De ERC financiert onderzoeksvoorstellen van individuele onderzoekers in Europese competitie. De subsidies zijn bedoeld om excellente onderzoekers, die twee tot negen jaar geleden zijn gepromoveerd, te ondersteunen bij het opzetten van een eigen onderzoekslijn om op die manier de kwaliteit van onderzoek in Europa te verhogen. De selectie is gemaakt door de wetenschappelijke gemeenschap zelf.

Nederland is goed voor 9 procent van het totaal aantal gehonoreerde voorstellen: van de 201 gehonoreerde voorstellen zijn er 18 van onderzoekers aan een Nederlandse instelling. Bovendien mogen vier Nederlandse onderzoekers met een subsidie aan het werk bij een buitenlandse instelling. Met deze hoge score bewijst Nederland een land te zijn met goede onderzoekers en onderzoeksinstituten. Alleen Duitsland (11 procent), Frankrijk (13 procent) en het Verenigd Koninkrijk (19 procent) scoren beter.

Om dit resultaat te vieren en de laureaten te feliciteren organiseert het ministerie van Onderwijs in samenwerking met de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), KNAW en SenterNovem/ EG- Liaison een besloten bijeenkomst bij de KNAW in Amsterdam. Daar zal minister Plasterk de winnaars in het zonnetje zetten.

Meer informatie over ERC