Gemeente Dordrecht


Persbericht

Aanval op de uitval

Dordrecht gaat schooluitval terugdringen

Het volgen van jongeren na hun VMBO-opleiding is één van de maatregelen die de scholen en de gemeente Dordrecht gaan inzetten om de schooluitval met 10% per jaar terug te dringen in de regio Zuid-Holland Zuid. Daarnaast is Dordrecht begonnen met de nieuwe één-loketaanpak voor het melden van verzuim. 'We hebben en houden alle leerlingen in beeld die het afgelopen schooljaar hun VMBO-examen hebben behaald', aldus wethouder D.A. van Steensel. De zorgstructuur in het MBO-onderwijs wordt versterkt door de instelling van zorgadviesteams. Over het voorkomen van schooluitval maakte Dordrecht vandaag afspraken met staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs.

Verzuimloket
Om schooluitval te voorkomen testen twee scholen in de regio Zuid-Holland Zuid, het Stedelijk Dalton Lyceum en het Da Vinci College, op dit moment de nieuwe één-loketaanpak voor het melden van verzuim. Verzuim is immers de voorbode van uitval. De scholen melden hun verzuimgegevens bij één digitaal loket van de IB-groep, dat vervolgens automatisch de gemeente op de hoogte stelt. Alle meldingen verlopen via een vast stramien. De eerste resultaten zijn positief. De testperiode duurt nog tot 1 mei 2008. Indien succesvol, zal het verzuimloket in stappen landelijk worden uitgerold.

Ondertekening convenant
De vertegenwoordigers van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs en het beroepsonderwijs hebben vandaag het convenant 'Aanval op de schooluitval' ondertekend samen met wethouder D.A. van Steensel en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt voor de RMC regio Zuid- Holland Zuid.. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) wil het aantal Voortijdig Schoolverlaters in 2012 halveren ten opzichte van 2002. Dit betekent een afname van het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters van 40% in 2012 ten opzichte van het schooljaar 2005-2006.

In totaal stelt het kabinet tot 2011, naast de reguliere bekostiging, een extra bedrag beschikbaar van 71 miljoen Euro om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Dit betekent dat de school per daadwerkelijk verminderde voortijdig schoolverlater een stimuleringsbijdrage van 2000 euro krijgt.

Informatie
Voor meer informatie kunt u een kijkje op de website www.aanvalopschooluitval.nl