Amsterdam Oud Zuid


Vondelpark in het nieuws

In de Telegraaf van 6 maart en ook in Het Parool staan artikelen over cruisen en seks in het Vondelpark. Hierin wordt de indruk gewekt dat alles mag in het park. Dit is niet het geval. In het wetboek van Strafrecht staat dat seksuele handelingen in de openbare ruimte verboden zijn. Dat blijft natuurlijk zo, het is ook niet de bevoegdheid van het stadsdeel om daar aan te tornen.

Waar gaat het hier nu om? Mag cruisen nou wel of niet? Verantwoordelijk wethouder Paul van Grieken: "Er wordt 's nachts wel gecruisd in het park, beperkt op één locatie. Dit geeft nauwelijks overlast. Het stadsdeel kiest er voor om te handhaven op hinderlijk gedrag in het park dat wél tot overlast en klachten leidt. Dat betekent dus niet dat seks in het park mag, zoals de media schreven."

Discussienota

In de discussienota Gebruik Vondelpark staat beschreven hoe het stadsdeel het park groen, veilig en schoon wil houden en waar handhavend opgetreden moet worden. Dat is nodig omdat er per jaar zo'n tien miljoen bezoekers komen en dat aantal is stijgende. De één wil zonnen, de ander zijn hond uitlaten terwijl nog een ander het park gebruikt als zijn dagelijkse fietsroute. Vooral op zonnige dagen wordt het park intensief gebruikt. Enige regulering om het gebruik van het park in goede banen te leiden, is dus nodig.

Centraal in de discussienota Gebruik Vondelpark staat de bescherming van het park en de bezoeker; gebruik van het park dat daarmee conflicteert, wordt tegengegaan. Stadsdeel Oud-Zuid gaat binnenkort in gesprek met diverse Vondelpark-belangengroepen. Doel daarvan is om samen te discussiëren over de oplossingen en aanbevelingen met betrekking tot het gebruik van het park. Dit leidt mogelijk tot wijzigingen in de nota, die vervolgens de inspraak ingaat. Volgens planning zal de nota rond de zomer van 2008 definitief worden vastgesteld door het Dagelijks Bestuur en de stadsdeelraad van Oud-Zuid.