Time : 16:50:29
Date : 06 March 2008
Sender Name: FAVV-AFSCA

Noodvaccinatie in 2008 tegen Bluetongue : de europese Commissie heeft het vaccinatieprogramma voorgesteld door het FAVV goedgekeurd

De Europese Commissie heeft op 5 maart jongstleden de vaccinatieprogramma's van 9 lidstaten goedgekeurd, waaronder België en zijn naaste buurlanden(Frankrijk, Nederland, Duitsland, Groot-Hertogdom Luxemburg).
Deze beslissing komt tegemoet aan de financiële en praktische verzuchtingen van het FAVV.
De EU zal overgaan tot een onmiddellijke vooruitbetaling aan België van 4.500.000 ¤, dit is ongeveer 50 % van het voorziene budget. Het saldo zal uitbetaald worden na de vaccinatiecampagne.

Ter herinnering, het belgische vaccinatieprogramma bestaat uit de verplichte vaccinatie van runderen, schapen en geiten met uitzondering van mestkalveren.
Wetenschappelijke studies hebben immers uitgewezen dat een immunisatiepercentage van 80 % van de gevoelige veestapel volstaat om de levenscyclus van de drager van de ziekte te doorbreken. De kosten voor deze vaccinaties worden gedragen door de EU, voor 100 % voor wat de aankoopprijs van het vaccin betreft en voor 50 % voor de toediening ervan.
Er werden evenwel maximumbedragen vastgelegd, zijnde 0,6 ¤ voor het vaccin en respectievelijk 2 ¤ en 0,75 ¤ per gevaccineerd rund en schaap of geit.
De overige 50 % voor de toediening van de vaccins zal gefinancierd worden door de Lidstaat zelf, voor België is dit het Sanitair fonds en het FAVV.
Het Voedselagentschap zal de nodige vergaderingen organiseren om de praktische werkwijzen voor deze vaccinatiecampagne vast te leggen. De prijsoffertes voor de vaccins, 6.000.000 dosissen worden verwacht voor 11 maart aanstaande en de eerste vaccinaties zullen uitgevoerd worden vanaf de maand mei.
In afwachting van de wettelijke voorschriften en de procedure voor de verdeling van de vaccins, gaven de landbouworganisties reeds uiting van hun grote tevredenheid over deze vaccinatiecampagne. Het FAVV is verheugd aan de landbouworganisaties een wetenschappelijk onderbouwd vaccinatieprogramma te kunnen voorstellen dat ook financieel gunstig is voor de sector.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: lieve busschots : 0477 59 83 93
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65