Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Ontmoeting met Europarlementariër Esther de Lange in Brussel

Vooraf aan de hoorzitting jonge Boeren en de toekomst van het landbouwbeleidin het Europees parlement hebben Joris Baecke en Kitty Hovenkamp een kennismakingsbijeenkomst gehad met Esther de Lange en Luc Groot. Vorig jaar april heeft Esther Albert Jan Maat opgevolgd in het Europees Parlement.

Als lid van het Europees Parlement voor het CDA is Esther lid van verschillende commissies. Dat zij lid is van de commissies Landbouw en Plattelandsontwikkeling en Begroting is interessant voor NAJK. Een andere reden om met Ester de Lange kennis te maken en over een aantal zaken van gedachten te wisselen is dat zij EVP woordvoerder voor jonge boeren is.
In het gesprek gaf Joris aan dat jonge boeren willen en kunnen produceren voor de markt met de hoge eisen. Om dit te kunnen doen en blijven doen is een consistent beleid nodig. Jonge agrarische ondernemers willen verder, bouwen aan de toekomst. Voor het starten en/of overname van het bedrijf gaan hand in hand met hoge financiële lasten. In Denemarken en Italië worden rentesubsidies gebruikt voor het overnemen van een bedrijf; volgens Joris een goede regeling voor jonge boeren.

Als oud voorzitter van werkgroep landbouw van CDJA is Esther nog steeds zeer betrokken bij de boeiende sector landbouw. In juni dit jaar, wordt het rapport -waar de toekomst van jonge boeren wordt beschreven- afgerond. Het rapport van het Europees Parlement heeft tot doel dat de Europese commissie stimuleringsmaatregelen gaat ontwikkelen voor jonge Europese agrarische ondernemers. Tot aan afronding zal Esther zich inzetten voor de belangen van jonge agrarische ondernemers in Europa.

* Datum: 06 maart 2008