Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 6 maart 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGTL/2008-1073 VW-08-014 Onderwerp
Wijziging Arbeidstijdenbesluit Vervoer

Geachte voorzitter,

Met belangstelling heb ik kennis genomen van de brief van 21 december 2007 die de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) aan uw commissie heeft gestuurd.

In de brief vraagt de VNV uw commissie aandacht te besteden aan de aanpassingen van het Arbeidstijdenbesluit vervoer die nodig zijn vanwege de inwerkingtreding van EU Verordening nr. 1899/2006, houdende wijziging van Verordening nr. 3922/91 inzake harmonisatie van technische voorschriften en administratieve procedures op het gebied van de burgerluchtvaart (EU-OPS).

EU-OPS bevat een pakket voorschriften op het gebied van de operationele veiligheid van de commerciële luchtvaart in Europa. Een onderdeel daarvan heeft betrekking op de regeling van werk- en rusttijden in de luchtvaart (subpart Q). In subpart Q zijn nog niet alle aspecten van de regeling communautair geharmoniseerd. Op die onderdelen is aanvullend nationaal beleid nodig.

Met het oog op de ontwikkeling van dat beleid heb ik vorig jaar een adviescommissie ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, representatieve organisaties van cabine- en cockpitpersoneel en drie onafhankelijke deskundigen.

De commissie heeft eind vorig jaar advies uitgebracht. Dat advies was op de meeste onderdelen unaniem. Alleen op het punt van de verlengde vliegdienstperiode wegens rust tijdens de vlucht was het advies verdeeld.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGTL/2008-1073

Thans beraad ik mij over de te nemen stappen, daarbij uiteraard rekening houdend met het advies, maar ook met het rapport dat TNO in mijn opdracht heeft uitgebracht over voornoemd onderwerp, de in ontwikkeling zijnde EASA implementing rules (binnen enkele jaren wordt EU-OPS omgezet in EASA-OPS) en de regelgeving in de ons omringende EU- lidstaten.

Ik zal uw commissie zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 2de kwartaal 2008 informeren over de aanpassingen van de regelgeving (waaronder het Arbeidstijdenbesluit) en de beleidskeuzes die daaraan ten grondslag hebben gelegen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---