Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 6 maart 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGTL/2008-215 - Onderwerp
Aanbieding Rapport veiligheid MLA's

Geachte voorzitter,

Hierbij ontvangt u ter informatie het rapport `De stand van de veiligheid rond MLA's, thema-inspecties 2007 en afspraken met de sector'. In het rapport staan de bevindingen van door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) uitgevoerde thema-inspecties onder Micro Light Aircraft/Aeroplanes (MLA). Bij de inspecties zijn ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Agentschap Telecom betrokken geweest.

Naar aanleiding van een aantal ongevallen met MLA's en een Touring Motor Glider zijn begin 2007 afspraken gemaakt voor verbetermaatregelen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en de Airplane Owners & Pilots Association (AOPA). Om na te gaan of de veiligheid bij de MLA's is verbeterd en de afspraken zijn nagekomen, heeft de IVW in het vliegseizoen 2007 een aantal thema-inspecties uitgevoerd. Daaruit concludeert de IVW dat het veiligheidsbesef onder de MLA-vliegers is vergroot. De veiligheid wordt als voldoende beoordeeld.

Het positieve resultaat stemt mij tevreden. Tegelijkertijd realiseer ik me dat incidenten niet absoluut kunnen worden uitgesloten. Er worden ook nu nog incidenten gemeld. Het effect op de vliegveiligheid van het gezamenlijk optreden van het KLPD, Agentschap Telecom en de IVW is aangetoond. Dit effect moet worden vastgehouden en worden overgebracht op de andere luchtvaartsectoren waarvan de MLA's een onderdeel zijn. Ik laat daarom in 2008 thema-inspecties uitvoeren onder de gehele sport-, recreatieve en privé-luchtvaart.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGTL/2008-215

Zodra de resultaten en bevindingen van de thema-inspecties 2008 beschikbaar zijn, stel ik u daarvan op de hoogte.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---