Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

AUTECHRE
ROB HALL (Skam, UK) / SND (live; Mille Plateaux, UK) + klinch afterparty met (CHRIS) CLARK / 030303 dj's Het beste van het Warp label op één avond Melkweg, The MAX · donderdag 6 maart · 22:00 uur · 16,00 + lidm.
· · ·

Op donderdag 6 maart staat het onnavolgbare electronicaduo Autechre in de Melkweg, dat voor het eerst nummers van haar splinternieuwe album Quaristice live in Nederland ten gehore zal brengen. Om deze speciale gelegenheid compleet te maken zal Warp labelgenoot Clark (voorheen bekend als Chris Clark) de avond afsluiten.
Het Britse elektronicaduo Rob Brown en Sean Booth alias Autechre maakt sinds eind jaren `80 met mathematische precisie hoogst intelligente dansmuziek. Al die jaren opereert Autechre vanuit het Warp label (evenals Aphex Twin, Squarepusher en Boards of Canada) dat garant staat voor kwalitatieve electronica. Autechres knisperende samples en heftige anarchistische ritmes leveren, in elkaar verstrikt, een bijzondere en unieke luisterervaring op. Het duo heeft een duidelijke aversie tegen simpele vierkwartsmaten en laat haar abstracte geluiden en beats alle kanten op schieten. Hoewel het geen makkelijk te doorgronden muziek is, heeft Autechre een grote share liefhebbers opgebouwd. Quaristice is hun negende album in veertien jaar. Waar op hun albums in de jaren `90 de warme klanken met grote regelmaat naar de opppervlakte kwamen borrelen, moet je op de latere albums dieper door de schijnbare abstracte kilte heen graven om de rondzwervende flardes hiphop, funk en oldschool techno in de klankenbrei te ontwaren. Op het eerste gehoor heerst er totale willekeur aan scherp metalen beats en rondfladderend samplemateriaal, waarbij elke ritmiek en melodie lijkt te ontbreken. Wie deze ogenschijnlijke epileptische aanval van klinische digitale ééntjes en nullen echter de tijd gunt, zal de warme, melodieuze klanken ontdekken. Klanken die zich neurotisch en overspannen proberen te verstoppen achter al het abstracte en intelligente sample-geweld en een digitale schoonheid van ronddwarrelende geluiden met een bijna meditatieve en rustgevende vierkwartsmaat tot gevolg hebben.
Live voert het tweetal de muzikale beleving bij voorkeur in duisternis uit, zodat de verknipte beats en bizarre geluiden een vervreemdende zintuiglijke ervaring opleveren. Een concert van Autechre zorgt voor interne tweestrijd voor de luisteraar: het is een kwestie van ofwel ongecontroleerd meebewegen ofwel versteend achtergelaten worden. Gezien de release voor het nieuwe album `Quaristice' op 3 maart met maar liefst 20 nieuwe tracks zal er vanavond genoeg nieuw digitaal ontdekkingsmateriaal door de lucht dwarrelen. Ook Clark komt uit de Warp-stal en is bekend van zijn zowel warme, melodieuze luisterelectronica als machinale electronica, breaks en andere stuiterbeats. Deze Brit is sinds 2001 actief en heeft zich sterk laten beïnvloeden door de vroege Warptapes van zijn voorbeelden, heeft vervolgens daarin een eigen geluid weten te creeëren met een welverdiende plek bij Warp tot gevolg. Ook Clark heeft net een nieuw album uitgebracht getiteld Turning Dragon. Hij omschrijft het als een echt club-album, zwaar geïnspireerd door zijn heftige tourschema langs zweterige clubs en underground festivals, met een harder en directer geluid. Clarks enthousiasme en energieke beats zijn daarom de perfecte aflsluiter voor deze electronica-avond van het hoogste niveau.