Ingezonden persbericht



---

STICHTING RECREATIETOERVAART NEDERLAND

P E R S B E R I C H T

Driebergen, 4 maart 2008

Zorgen over recreatieve vaarwegen

De Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN) organiseert op donderdag 6 maart 2008, tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show 2008, een minisymposium over recreatieve vaarwegen. Het symposium begint om 14.00 uur in de perskamer Hal 7 van de RAI.

De watersportsector is met 30.000 arbeidsplaatsen een volwaardige bedrijfstak. Het aantal pleziervaartuigen bedraagt 400.000 en 1.5 miljoen Nederlanders zijn actieve watersporters. Water waar wij op en langs wonen, werken en sporten is kenmerkend voor Nederland.

Met ingang van 2007 staan de provincies voor de taak het knelpuntvrij maken van het landelijk recreatietoervaartnet. De uitvoering daarvan gaat nu minder voorspoedig dan in de afgelopen periode. Het bestuur van SRN spreekt zijn zorg uit of dit net wel knelpuntvrij is in 2013, het tijdstip dat het toervaartnet klaar moet zijn.

Door de waarde aan te tonen van een landelijk en aantrekkelijk recreatietoervaartnet wil SRN de uitvoering van noodzakelijke aanpassingen en maatregelen weer op koers brengen. In het minisymposium spreken Anita Wouters (DG ministerie van LNV), Marja van der Tas (voorzitter SRN), Kees de Ruiter (directeur Rijksdienst voor archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten), Dirk Sijmons (rijksadviseur voor het landschap) en Rein Munniksma (gedeputeerde Drenthe) over:
· Waterbeleid en de waarde van water voor stad en land
· Cultuurlandschap, leisure en economie

HISWA Amsterdam Boat Show 2008 laat zien dat voor het kiezen van pleziervaartuigen goed en professioneel wordt gezorgd. Wie gaat zorgen dat een veilig, aantrekkelijk en bevaarbaar recreatietoervaartnet behouden blijft voor de pleziervaart?

In opdracht van de overheid en de watersportsector zet SRN zich in om de knelpunten in het Nederlandse toervaartnet op te lossen. Knelpunten zijn ontoereikende bruggen en sluizen en vaarroutes, die niet meer bevaarbaar zijn. Naast de aquaducten en jachtsluizen, waar SRN bij betrokken is, biedt het bevaarbaar maken van oude kanalen nieuwe kansen. Het herstel van de vaarverbinding Erica-Ter Apel in Drenthe is een concreet voorbeeld. Het landelijke recreatie- toervaartnet is 4400 km lang en thans is ruim 2600 km vaarweg knelpuntvrij. SRN ondersteunt de provincies hierbij actief.

Noot aan de redactie,