Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 6 maart 2008

{persbericht onder embargo tot donderdag 6 maart 2008 14.30 uur}

NRC Handelsblad als eerste Nederlandse krant op elektronisch papier

NRC Handelsblad verschijnt vanaf vandaag (donderdag 6 maart 2008) als eerste Nederlandse krant voortaan ook dagelijks op elektronisch papier. Als ePaper is de volledige krant, inclusief alle katernen en bijlagen, nu op elke locatie (in binnen- en buitenland) en op elk tijdstip beschikbaar voor abonnees die in het bezit zijn van een iLiad eReader.

"Er komen steeds meer eReaders op de markt. Nu nog vooral om boeken op te lezen, maar ook voor het lezen van kranten is het een goede, flexibele en vooral mobiele oplossing", aldus Gert Jan Oelderik, directeur-uitgever van NRC Handelsblad. "Met de introductie van ons ePaper abonnement doen wij ervaring op met het digitaal ontsluiten van onze content. Nu via de iLiad en straks via alle soorten en maten eReader-achtigen."

Wie een ePaper abonnement op NRC Handelsblad heeft, heeft de krant altijd als eerste binnen handbereik. De krant is op doordeweekse dagen al beschikbaar vanaf 15.00 uur en op zaterdag zelfs al vanaf 7.00 uur. Het downloaden van één editie duurt ongeveer 20 seconden, via WiFi. Daarna is de krant direct klaar om uitgebreid gelezen te worden; waar en wanneer het de abonnee maar het beste uitkomt.

De lezers krijgen een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van ePaper. Via het gebruikersforum op www.nrc.nl/epaper kunnen zij gewenste aanpassingen en opmerkingen doorgeven. Er komen sowieso nog nieuwe mogelijkheden bij. De verwachting is dat binnenkort per dag meerdere updates te downloaden zijn om de actualiteit nog beter op de voet kunnen volgen.

Voor deze introductie heeft NRC Handelsblad gekozen voor de eReader van het Nederlandse bedrijf iRex Technologies, de iLiad. Dit apparaat maakt gebruik van de allernieuwste e-ink display-technologie. Zowel digitale boeken, kranten als andere documenten kunnen worden gelezen alsof die op papier gedrukt staan. Van spiegelingen of ongewenst invallend licht is nauwelijks sprake en ook in de volle zon is de tekst goed te lezen.

"We zijn zeer verheugd om samen met NRC Handelsblad deze stap te zetten, op basis van onze uitvinding en technologie", zegt Hans Brons, CEO van iRex Technologies. "Hiermee voorzien we in de behoefte van de moderne mens die altijd en overal volledig geïnformeerd wil zijn."

Het eveneens Nederlandse bedrijf SoliDAM zorgt dat de digitale content die nodig is voor de iLiad, volledig automatisch wordt aangemaakt. Onno Feringa, manager software development van SoliDAM: "We zijn in staat om de uitstraling van de papieren editie op de iLiad reproduceren. Lezers zullen er daarom snel mee vertrouwd zijn."

De iLiad en ePaper zijn verkrijgbaar in de webwinkel van NRC Handelsblad. Exclusief voor alle reguliere abonnees van NRC Handelsblad geldt een prijs van slechts E 499,- voor het apparaat. Zij ontvangen het ePaper abonnement gratis. De iLiad in combinatie met een ePaper jaarabonnement op NRC Handelsblad kost E 699,-. Daarvoor krijgt men ook een USB-stick (1Gb) met daarop enkele eBooks zoals De Goede Stad van Geert Mak en het E-zien van 2008 van Fokke & Sukke. De iLiad en ePaper zijn ook verkrijgbaar in de boekwinkels van selexyz.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nrc.nl/epaper.
---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht