Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen bij de raadsvergadering van de gemeente Utrecht op 6 maart 2008

Betreft: bedreiging rust en natuur Noorderpark
Ingediend door: Marry Mos, GroenLinks


Toelichting
Op 12 maart aanstaande vergadert de Artikel 28 commissie - een vertegenwoordiging van provincies, gemeenten, bewoners en milieuorganisaties - over het aanleggen van een verharde landingsbaan bij vliegveld Hilversum. Als dit plan wordt aangenomen, heeft dit vergaande consequenties. Ook voor de gemeente Utrecht. De verharding gaat gepaard met andere vliegroutes en leidt tot een toename van het vliegverkeer. Hierdoor zullen veel meer vliegtuigen over het Noorderpark gaan vliegen, waar juist de gemeente Utrecht investeert in het versterken van de natuur en recreatie. GroenLinks maakt zich hier zorgen over en heeft daarom de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het voornemen van de provincie Noord-Holland om een landingsbaan van vliegveld Hilversum te verharden en de vliegroutes meer zuid-westelijk te concentreren?

2. Door deze wijziging bij het vliegveld Hilversum dreigt er veel meer vliegverkeer boven het Noorderpark te komen. Is het college het met GroenLinks eens dat dit ongewenst is? Juist als we dit gebied aan het ontwikkelen zijn tot een groot natuur- en recreatiegebied?

3. Is het college bereid om bij de provincie Noord-Holland aan te dringen de landingsbaan niet te verharden, de vliegroutes niet te wijzigen en zich hiervoor tevens hard te maken bij de Tweede Kamer en het kabinet?


( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.<:mailto:m.trooster>nl

* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

---- --