Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

D66 Tilburg: hondenpoep voorstel SP moet in de prullenbak

Afgelopen maandag 3 maart heeft de SP in Tilburg voorgesteld om een DNA databank op te zetten waarin alle Tilburgse honden worden opgenomen, zodat hondenpoep op straat kan worden voorkomen. D66 zet grote vraagtekens bij de effectiviteit van het voorstel en verzet zich tegen weer een nieuwe databank met persoonsgegevens. Zij worden hierin gesteund door SP kamerlid Harry van Bommel en D66 Europarlementariër Sophie in 't Veld die woensdag 5 maart in Tilburg een lezing gaf over privacy.

Het voorstel gaat ervan uit dat de eigenaar van wildpoepende honden betaald. Van alle Tilburgse honden moet DNA worden afgenomen en vervolgens moet iedere onjuist gedeponeerde drol worden onderzocht. D66 raadslid Ruud van Esch vraagt zich af of deze extra bureaucratie wel goed doordacht is en wordt daarin opvallend genoeg gesteund door SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel die op zijn weblog schrijft "het kan werken, maar levert het niet heel veel extra bureaucratie op?".

De democraten verzetten zich ook tegen het opzetten van weer een nieuwe databank met persoonsgegevens. Eerder werd een vingerafdrukscan voor zwembad Stappegoor ingevoerd. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, op bezoek in Tilburg voor een lezing over privacybescherming, gaf aan dat er kritisch gekeken moet worden naar dit soort initiatieven. In 't Veld noemde het "een maatregel die te zwaar is voor het doel. Het is weer een databank die potentieel een privacyrisico op kan leveren".

Van Esch: "Ik vind het van de gekke dat we nu ook dieren in een databank zouden moeten onderbrengen. Laat de dieren in onze samenleving eens gewoon een dierenleven leiden. De heer Van den Hout zal wel last hebben van hondenpoep maar een schepje werkt nog steeds het allerbeste. Dit voorstel gaat wat mij betreft zo snel mogelijk in het poepzakje".

---------------