European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/30

Brussel, 5 maart 2008

7294/1/08 REV 1 (Presse 64)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de situatie na de presidentsverkiezingen in Armenië van
1 maart 2008

De Europese Unie is uiterst bezorgd over de situatie in de Republiek Armenië na de presidentsverkiezingen. De EU veroordeelt de gewelddaden tijdens de gebeurtenissen van 1 maart, waarbij doden en tal van gewonden zijn gevallen.

De EU verzoekt de Armeense autoriteiten alle burgers die zijn aangehouden omdat zij hun recht op vreedzame vergadering uitoefenden, weer vrij te laten en de noodtoestand en de daarmee gepaard gaande beperkingen ten aanzien van de mediavrijheid, de vrijheid van vergadering en de politieke partijen op te heffen.

De EU beveelt Armenië aan, een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de gebeurtenissen van 1 maart en wat daartoe geleid heeft.

De EU doet een dringend beroep op alle politieke krachten om af te zien van onwettige handelingen en opnieuw een politieke dialoog te voeren, want dit is de enige oplossing. De constructieve dialoog tussen de autoriteiten en de oppositie is van zeer groot belang voor de consolidering van de vrede en de stabiliteit in het land.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom