Gemeente Hoogeveen

19 februari 2008

Afzender: College van B&W

Hoogeveense architectuurprijs wordt weer uitgereikt

Op 6 maart wordt voor de vijfde keer de Jan Carmiggeltprijs uitgereikt, de architectuurprijs van de gemeente Hoogeveen. Een vakjury heeft tien gebouwen in de gemeente genomineerd die in de afgelopen vier jaar zijn gerealiseerd en die volgens haar 'van meer dan gemiddelde kwaliteit' zijn. Uit de nominaties kiest de jury een winnend ontwerp. Ook het publiek kan stemmen voor een publieksprijs, via een formulier in de krant en op internet.

De genomineerde gebouwen zijn: (1) Nieuwbouw tandartsenpraktijk, Duymaer van Twistweg; (2) Nieuwbouw Montessorischool, De Karn; (3) Nieuwbouwwoningen, Grote Kerkstraat (4) Nieuwbouw winkel/appartementenpand, Hoofdstraat; (5) Nieuwbouwwoningen, De Boeten, De Poste, Hollandscheveld; (6) Nieuwbouw bedrijfspand, Buitenvaart; (7) Nieuwbouwwoningen, Perseus; (8) Nieuwbouwwoningen, Antares; (9) Nieuwbouw wooncomplex van woningen en appartementengebouw, Meteorenlaan; (10), Vrijstaande woning, Eekhoorn.

Publieksprijs

Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Inwoners van de gemeente kunnen hun eigen favoriete bouwwerk kiezen uit de genomineerde gebouwen. Zij doen dat door de bon in te vullen in de huis-aan-huiskrant Hoogeveen.nu van 21 februari of door digitaal te stemmen via www.hoogeveen.nu. Uit de inzenders kiest de jury iemand die wordt beloond met twee theaterbonnen voor een voorstelling naar keuze in De Tamboer. Ook wordt deze inzender uitgenodigd voor de officiële prijsuitreiking op 6 maart. De sluitingstermijn is 1 maart.

Jan Carmiggelt

De Jan Carmiggeltprijs is sinds 1988 de architectuurprijs van de gemeente Hoogeveen. De prijs is genoemd naar Jan Carmiggelt, die van 1890 tot 1925 gemeente-architect was en met zijn tientallen ontwerpen een belangrijke stempel heeft gedrukt op de bouwkunst in Hoogeveen. Voorbeelden van zijn hand zijn de Oranjebuurt, Brinkstraat 22 en 24. De gemeente heeft de prijs ingesteld om opdrachtgevers te stimuleren extra aandacht te besteden aan de architectonische kwaliteiten van nieuwbouwwerken. Zowel de opdrachtgever als de architect krijgen de prijs uitgereikt. De laatste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 2003. Toen won een zelfontworpen woning van Johan Fieten aan de Marten Kuilerweg de publieksprijs. Het renovatie- en nieuwbouwproject de Fazant van Domesta Woonstichting won de juryprijs.