Universiteit van Amsterdam

Remmen van enzym vermindert ernst van herseninfarct


Promotie Geneeskunde


donderdag 6 maart, 10.00 uur

Stikstofoxide biedt bescherming bij het ontstaan van een herseninfarct, onder meer door vaatverwijding en via een effect op de bloedplaatjes. In hogere doses is het echter schadelijk. Bert Coert ontdekte dat de ernst van een herseninfarct vermindert als je specifiek één type remt van het enzym dat stikstofoxide produceert. De beschermende werking van stoffen die spontaan stikstofoxide afgeven (stikstofoxidedonoren) bleek minder sterk te zijn. De intracellulaire zuurgraad tijdens het ontstaan van een herseninfarct lijkt de bijdrage van stikstofoxide aan de ischemische schade (schade door onvoldoende bloedtoevoer) te bepalen.

Dhr. B.A. Coert: Nitric Oxide in Focal Cerebral Ischemia, an Experimental Study. Promotor is dhr. prof. dr. W.P. Vandertop.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.