Imtech NV

Published: 07:30 06.03.2008 GMT+1 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0000361269

Imtech breidt mondiaal maritiem netwerk uit in Zuid-Afrika, Panama en Noorwegen

Imtech sterkste maritieme dienstverlener in groeimarkt Zuid-Afrika

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa en de mondiale maritieme markt) maakt bekend dat het haar maritieme servicenetwerk heeft uitgebreid met nieuwe vestigingen in Zuid-Afrika, Noorwegen en Panama. In Zuid-Afrika werd de maritieme dienstverlener Pertec overgenomen. In Panama werd een asset deal gesloten met een lokale maritieme dienstverlener. In Noorwegen werd een eigen servicevestiging geopend.

In de maritieme markt is Imtech een internationale speler van formaat met 60 internationale servicepunten en vestigingen in Europa, USA, het Verre en Midden Oosten, Afrika en China. In alle maritieme segmenten - onder meer passagiersschepen, luxe jachten, marineschepen (bijvoorbeeld fregatten en korvetten), koopvaardij, olie- & gasschepen, bagger-, hef- en werkschepen - beschikt Imtech over een sterke positie. Steeds meer schepen zijn met Imtech-technologie uitgerust. Strategisch gezien wenst Imtech haar servicenetwerk verder te versterken, teneinde bestaande klanten beter van dienst te zijn en nieuwe klanten aan zich te binden.

In Zuid-Afrika is Imtech via haar maritieme vestiging Radio Holland South Africa actief vanuit Kaapstad en Durban. De schaalgrootte is beperkt en versterking is gewenst, ook al omdat Imtech in deze groeimarkt op meer havenlocaties aanwezig wenst te zijn. Daarom is Pertec overgenomen. Pertec bestaat sinds 1963 en is een merkonafhankelijke maritieme dienstverlener actief in onder meer elektrotechniek, navigatie, communicatie, ICT en airtime. Met ruim 80 medewerkers realiseert Pertec opbrengsten van ruim 9 miljoen euro op jaarbasis. Pertec opereert vanuit Kaapstad, Durban, Johannesburg, St. Helena Bay en Mossel Bay. Daarnaast is er een netwerk van 'service agents' die vanuit diverse andere maritieme locaties opereren. De vestigingen van Imtech (Radio Holland South Africa) en Pertec in Kaapstad en Durban zullen worden geïntegreerd, waarmee schaalvoordelen worden behaald. Met deze overname wordt Imtech veruit de grootste maritieme servicespecialist en distributeur van maritieme elektronica in Zuid-Afrika met een landelijk dekkend netwerk in alle belangrijke havenplaatsen en een goede uitgangspositie voor verdere groei. De overnameprijs (inclusief earn-out) is gebaseerd op ongeveer vijf maal de EBITA en wordt in contanten voldaan. De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel. Het management van Pertec blijft aan, waarmee continuïteit gewaarborgd is.

Een belangrijk deel van de scheepvaart maakt gebruik van het Panamakanaal, een 81 km lang kanaal in Panama dat de verbinding vormt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Het kanaal is een belangrijke ader in de intercontinentale scheepvaart omdat schepen niet om Zuid-Amerika hoeven te varen, hetgeen een aanzienlijke besparing in de vaartijd oplevert. Langs deze scheepvaartader is nu ook een Imtech-servicevestiging (Radio Holland Panama) gevestigd, die het complete maritieme servicepakket van Imtech kan aanbieden. Deze vestiging is het resultaat van een asset deal met Seatroniks (Sea Elektronik System Inc.), een kleine lokale maritieme dienstverlener. Imtech verwerft hiermee een aantal maritieme servicespecialisten, materialen en een serviceschip, dat met schepen voor klanten op het Panamakanaal heen en weer vaart. De nieuwe vestiging wordt versterkt met service know-how, maintenance concepten en services vanuit de bestaande Imtech-organisatie. Dit biedt een goede basis voor verdere groei.

In Noorwegen is Imtech (Radio Holland Norway) sinds 1972 actief in Oslo. Strategisch gezien wenst Imtech haar activiteiten in Scandinavië te versterken. Daarom is onlangs een eigen vestiging in Bergen geopend, mede omdat het aantal opdrachtgevers uit deze regio (grote vaart reders en offshore industrie) en daarmee ook het aantal service-aanvragen aanzienlijk is toegenomen. Deze gezonde basis vormt een goede opmaat voor verdere groei.

Nadere informatie
Imtech N.V.
Mark Salomons
Secretaris van de Vennootschap
Telefoon: (0182) 54 35 14
E-mail: mark.salomons@imtech.eu
www.imtech.eu

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Met meer dan 18.000 medewerkers realiseert Imtech opbrengsten van ruim 3,3 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten buildings, industry en infra/mobility in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oost-Europa, de UK, Ierland en Spanje en in de mondiale maritieme markt. In totaal bedient Imtech 14.000 klanten. Imtech biedt toegevoegde waarde in de vorm van integrale en multidisciplinaire totaaloplossingen die leiden tot betere bedrijfsprocessen en meer rendement voor opdrachtgevers én van de klanten die zij op hun beurt bedienen. Imtech biedt ook oplossingen die bijdragen aan een duurzame samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu, water en mobiliteit. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext, waar Imtech is opgenomen in de Midkap Index en de Next 150 index.

pdf-versie persbericht

Imtech N.V. Quinterium Offices I Kampenringweg 45-A 2803 PE Gouda The Netherlands Phone +31 (0)182 543 543 Fax +31 (0)182 543 500 Email: info@imtech.nl

Our website: http://www.imtech.eu