Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Radonniveau nieuwbouwwoningen niet gestegen

06-03-2008

De hoeveelheid radonconcentraties in nieuwbouwwoningen gebouwd in de periode 1994 - 2003 is in die tien jaar niet toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het derde RIVM radononderzoek uitgevoerd in opdracht van VROM in 2006.

Uit de jongste meetgegevens blijkt dat de afspraak tussen VROM en VNO-NCW namens de bouwsector, is nagekomen. In die overeenkomst, uit 2004, spraken de partijen af het radonniveau in nieuwbouwwoningen niet te laten toenemen.

De cijfers van dit derde onderzoek naar radonniveaus kunnen echter niet vergeleken worden met die van de eerste en tweede onderzoeken die woningen uit de periode 1984 - 1993 betrof. Volgens het RIVM verschillen de gebruikte meetbekers uit de laatste meting met die van de eerste twee waardoor het wetenschappelijk niet verantwoord is conclusies te trekken over eventuele gezondheidsrisicos. Het enige dat het RIVM met stelligheid kan zeggen is dat de radonconcentraties in de huizen uit de periode 1994 - 2003 in die tien jaar niet zijn gestegen. Aanvullend onderzoek is nodig de cijfers van de drie metingen te kunnen vergelijken.

Radon is een natuurlijk radioactief gas dat ontstaat vanuit graniet en klei en zich vanuit de bodem verspreidt. Ook bouwmaterialen met deze natuurlijke grondstoffen zijn een bron van radonstraling. In slecht geventileerde woningen kan radon voor gezondheidsproblemen zorgen.