UMC Utrecht


Bypasses aanleggen via kijkoperaties

Met een nieuw miniatuur nietapparaatje kunnen omleidingen waarmee het hart van bloed voorzien wordt (bypasses) snel en betrouwbaar aangesloten worden. Het apparaatje is op afstand bedienbaar waardoor kijkoperaties binnen bereik komen.

Dat stelt Willem Suyker in zijn proefschrift. Uitgebreide preklinische proefnemingen hebben aangetoond dat het apparaatje in staat is de gouden standaard te evenaren. Dit heeft de weg geplaveid om het apparaat op gecontroleerde wijze in de kliniek te brengen.

Wereldwijd ondergaan per jaar ongeveer 700.000 patiënten een bypass operatie, nog steeds de meest effectieve manier om hartklachten als gevolg van vernauwingen in de kransslagaders te behandelen. Traditioneel worden de vaatverbindingen met de hand gehecht, hetgeen veel expertise en nauwkeurigheid vereist omdat de vaatdiameters meestal niet meer dan ongeveer 2mm zijn.

De procedure is echter belastend voor de patiënt omdat de borstkas geopend moet worden om de chirurg toegang tot het hart te verschaffen. Veel patiënten zouden daarom gebaat zijn bij een kijkoperatie.

Suyker promoveert op 6 maart aan de Universiteit Utrecht.