Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen UvA

Mw. dr. R.M. Sonderegger (1967) is benoemd tot hoogleraar Metafysica en haar geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Ruth Sonderegger doet onderzoek naar de geschiedenis en de systematiek van het begrip kritiek in zowel de filosofie als andere disciplines. Daarbij speelt het verschil tussen het zogenoemde vóór-kritische denken en de kritische filosofie van Kant tot Foucault een even belangrijke rol als de verhouding tussen kritische theorieën en concrete praktijken van kritiek. In haar onderzoeksproject Geschiedenis en toekomst van de kritiek zet zij onderzoek voort dat zij startte in een onderzoeksproject over kunstkritiek aan de Freie Universität Berlin. Daarin stond de verhouding tussen filosofische esthetica en kunstkritiek centraal. Hoewel Sonderegger zich de laatste jaren voornamelijk heeft gericht op de samenhang tussen de theoretische en praktische dimensies van kritiek, doet zij sinds haar dissertatie ook onderzoek naar kunst als mogelijke vorm van kritiek.

Sonderegger is sinds 2005 universitair hoofddocent bij de afdeling Wijsbegeerte van de UvA. Eerder werkte zij als universitair docent bij deze afdeling. Van 1993 tot 2001 was zij universitair docent aan de Freie Universität Berlin. Daar promoveerde zij in 1998 met een proefschrift getiteld Für eine Ästhetik des Spiels. Hermeneutik, Dekonstruktion und der Eigensinn der Kunst. Ze is gastdocent geweest aan de New School for Social Research in New York en aan de universiteit van Pécs (Hongarije). Sinds 2004 is Sonderegger redactielid van Krisis. Tijdschrift voor actuele filosofie.

Dhr. dr. ir. L. Bertolini (1963) is benoemd tot hoogleraar Planologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Luca Bertolini zal zich voornamelijk richten op de integratie van de domeinen van stedelijke en regionale planning, en van verkeer, vervoer en infrastructuur. Kenmerkende vraagstukken rond deze integratie zijn de samenhangende ontwikkeling van regionale stelsels van locaties en vervoersnetwerken, de identificatie van strategieën voor duurzame mobiliteit in steden en regio s, en de planning van grootschalige infrastructuurprojecten. De spanning tussen de uiteenlopende wederzijdse afhankelijkheden aan de ene kant en de grote fragmentatie van het maatschappelijk handelen aan de andere kant maakt deze vraagstukken buitengewoon complex. Diepgewortelde onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen speelt hierbij ook een rol. Traditionele planningsbenaderingen schieten vaak tekort en nieuwe zijn vereist. Bertolini zal in het bijzonder verkennen hoe evolutionaire denkwijzen hierbij kunnen helpen.

Bertolini ziet de planologie als een analytische én constructieve sociale wetenschap, waarbij het beschrijven en verklaren van maatschappelijke vraagstukken gepaard gaat met het actief verkennen van potentiële oplossingsrichtingen. Deze twee activiteiten vinden echter vaak los van elkaar plaats, waardoor synergiekansen verloren gaan. Een belangrijk aandachtspunt voor de leerstoel zal zijn hoe analytische en constructieve activiteiten in het onderzoek, het onderwijs en de planningspraktijk op een effectievere manier gecombineerd kunnen worden.

Bertolini is sinds 1999 werkzaam aan de UvA, eerst als postdoc-onderzoeker, later als universitair docent en vanaf 2005 als universitair hoofddocent. Eerder werkte hij als postdoc-onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en als promovendus bij de Politecnico di Torino (Italië). Ook was hij in Italië als architect werkzaam. Bertolini is verbonden aan het Amsterdam institute for Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt) van de UvA.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.