Gemeente Achtkarspelen

Geachte relatie,

Namens de griffie van de gemeenteraad van Achtkarspelen stuur ik u vragen van de fracties van PvdA en VVD voor het vragenhalfuurtje van de gemeenteraadsvergadering van vanavond 6 maart.

Gemeenteraadsvergadering van de
gemeente Achtkarspelen
op donderdag 6 maart 2008

Vragenhalfuur

Vragensteller: Anneke Jongejan-Veenstra namens de Partij van de Arbeid

Datum indiening: 27 februari 2008

Onderwerp: Onrust naar aanleiding van onderzoek naar vervuiling van De Swadde in Twijzelerheide

Toelichting: In de Leeuwarder Courant van 23 februari lazen we dat de inwoners van Twijzelerheide zich zorgen maken over de vervuiling van De Swadde. Immers er wordt op en in het water gespeeld en gevist voornamelijk door de jeugd.

Onderzoek door de gemeente via een extern bureau heeft uitgewezen dat er zich in de bodem ernstig vervuilende stoffen zoals zware metalen bevinden. Echter lijkt er voor wat betreft het water geen gezondheidsrisico te bestaan.

De gemeente heeft "een paar ton" (bron Leeuwarder Courant) gereserveerd voor sanering van De Swadde. Bij de problematiek rond de vervuiling van De Swadde zijn vier instanties betrokken: Achtkarspelen. Dantumadeel, Kollumerland en Wetterskip Fryslân.

Mede door de onrust onder de lokale bevolking en de impact die de al jaren durende onzekerheid over De Swadde met zich meegebracht heeft komt de PvdA-fractie tot de volgende vragen aan het college.

Overweegt het college de mogelijkheid om over te gaan tot sanering van De Swadde?

Is er overleg gaande of komt er overleg tussen de inwoners c.q. Plaatselijk Belang Twijzelerheide en de gemeente?

Is er onder regie van Achtkarspelen overleg geweest of is er overleg gaande tussen de genoemde vier partijen over de mogelijkheid om te komen tot baggeren van De Swadde?

Zijn de gereserveerde "paar ton" de totale kosten sanering?

Welk bedrag begroot het college als aandeel van Achtkarspelen als de drie overige betrokken instanties deelnemen in de kosten van baggeren van De Swadde?


---- --
Jaap Middel
communicatieadviseur gemeente Achtkarspelen
Stationsstraat 18
Postbus 2
9285 ZV BUITENPOST
T (0511) 54 82 67
M 06 51 12 92 29