Gemeente Zandvoort



06-03-2008

Benchmark zet gemeente weg als gemiddeld presterende kleine gemeente

Het rapport 'De Staat van de Gemeente' is gereed. In dit rapport onder meer de scores van de gemeente Zandvoort. Inmiddels heeft het college van Burgemeester en Wethouders er kennis van genomen. De benchmark zet de gemeente Zandvoort weg als een gemiddeld presterende kleine gemeente en levert slechts een paar verassende inzichten, met name toegespitst op de waardering van de burger als kiezer en de waardering van de burger als belastingbetaler.

Vergelijkbaar
Aan de Staat van de Gemeente versie najaar 2007 hebben 47 gemeenten meegedaan. In het rapport zijn deze gemeenten naar gemeentegrootte geordend: gemeenten met minder dan 25.000 inwoners, gemeenten met tussen de 25.000 en 50.000 inwoners en gemeenten met 50.000 inwoners of meer. Gemeente Zandvoort valt onder de eerste groep. De Staat van de Gemeente is op dit moment het meest actuele instrument dat het mogelijk maakt op een eenvoudige gestandaardiseerde manier een goed beeld op hoofdlijnen te krijgen van het functioneren van een gemeente. Bovendien is het beeld van de eigen gemeente door de gestandaardiseerde vragenlijst goed vergelijkbaar met andere gemeenten.

Zes burgerrollen
Kenmerkend voor de meting van de prestaties in de Staat van de Gemeente is dat deze worden ondergebracht in zes burgerrollen: de burger als kiezer, als klant, als onderdaan, als partner, als wijkbewoner en als belastingbetaler. Iedere burgerrol krijgt een totaalcijfer. Aan deze burgerrollen zijn geen 'gewichten' toegekend: de rol van burgers als onderdaan is daarmee bijvoorbeeld even zwaar gewogen als de rol van burger als kiezer. Daarbij geldt dat een 5,5 score als 'neutraal' geldt - niet voldoende en niet onvoldoende.

Afwijkingen
Op de eerste rol (burger als kiezer) scoort Gemeente Zandvoort lager dan het gemiddelde en onder de waarde 5,5. Op de laatste rol (burger als belastingbetaler) scoort Zandvoort aanzienlijk hoger dan het gemiddelde. Voor de overige rollen gelden rapportcijfers die dichtbij het gemiddelde liggen. In het rapport wordt uitgebreider ingegaan op de van het gemiddelde afwijkende scores ten aanzien van de 'burgerrollen' kiezer en belastingbetaler. Ook wordt kort aandacht besteed aan een aantal opvallende resultaten binnen de overige burgerrollen waarop Zandvoort dus gemiddeld scoort ten opzichte van de andere deelnemende gemeenten in de relevante grootteklasse.

Leren van feedback
De Staat van de Gemeente is slechts één van de vele onderzoeken waarin de gemeente centraal staat. De gemeente probeert de uitkomsten ervan direct te gebruiken om de prestaties te verbeteren. Andere belangrijke onderzoeken zijn:
- Leefbaarheidsmonitor 2006

- Veiligheidsmonitor 2006

- Benchmark ondernemersklimaat Zandvoort

- Digipanel groenvoorzieningen

- Rapport Rekenkamer projecten Stedelijke Vernieuwing
- Rapport Rekenkamer Gemeenschappelijke Regelingen.

Rapport:
http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/57801114fbc7a279c12571aa00456b17/691a30fa53542222c1257404003c37ab/$FILE/DEF_Rapport_SvdG_Najaar2007_zonder_embargokader.pdf