Gemeente Zandvoort


07-03-2008

Begrip voor schoonmaakdilemma op Zandvoort Schoon?!-bijeenkomst

De themabijeenkomst Zandvoort Schoon?! kun je misschien het beste typeren als een 'dorpsgesprek' over het onderwerp 'hoe schoon is Zandvoort?'. Dan blijkt daar veel belangstelling voor te bestaan. In een goed gevulde grote zaal van gebouw De Krocht vonden op 6 maart maar liefst aan zeven tafels gesprekken plaats over de problemen en de mogelijke oplossingen. Tegelijkertijd werd een selectie van het ingezonden fotomateriaal getoond. De zaal knikte instemmend bij het zien van de foto's die de afgelopen weken zijn geschoten door enthousiaste deelnemers. Herkenning.

Dilemma
P. den Boer, hoofd Reininiging en Groen Gemeente Zandvoort, toonde wat zijn mensen nu al doen om Zandvoort steeds maar schoon en mooi te krijgen én te houden. De zaal had waardering voor de inzet en had een aantal praktische tips hoe nog slimmer en efficiënter te werken valt. De aanwezigen waren het er over eens dat vooral het gedrag van bewoners en bezoekers een bron van ergernis is. Den Boer schetste het dilemma van zijn werk: als de reinigingsdienst direct opruimt wat de mensen laten liggen, zullen steeds meer mensen zich er naar gaan gedragen - laat maar liggen dat vuil, het wordt toch wel door anderen opgeruimd. Dat blijkt ook uit het lijstje van problemen, waarop hondenpoep 'glansrijk' bovenaan staat. Niet alleen bij de aanwezigen in de zaal, maar ook in het gehouden Digipanelonderzoek over Zandvoort Schoon, werd dit punt het vaakste genoemd.

Winnaar
Veel goede ideeën werden aangedragen. Oplossingen liggen, zo vond men, echter ook vaak op het vlak van handhaving en controle. Wethouder Tates, die als jury optrad, vond het idee om een vliegende schoonmaakbrigade in te stellen die direct reageert op meldingen het beste voorstel en beloonde de bedenkers met boekenbonnen. 'Deze bijeenkomst maakt het raadswerk leuker en inspireert ons om dit meer te doen', zo sloot raadslid H. Drommel, namens de organiserende raadscommissie Projecten en Thema's, de avond af.

Over de uitkomsten van speciale Digipanelonderzoek volgt nog een apart bericht.