Gemeente Zandvoort


07-03-2008

Hoe duur worden de appartementen?

'Hoe gaan de gebouwen, zoals de Brede School, er uitzien?' Het was slechts één van de vele vragen die gesteld werd op de speciale informatieavond over het voorontwerpbestemmingsplan Centrum. De adviseur van de gemeente kon meteen uitleggen dat dit pas op de bouwplannen te zien zal zijn. En hoe dat nou precies zat: van masterplan, naar bestemmingsplan en verder...

Belangstelling
Op 6 maart hebben ± 60 bewoners gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vóór de start van de inspraak het voorontwerpbestemmingsplan Centrum in te zien en desgevraagd nadere uitleg te krijgen over de uitgangspunten van dit plan. De belangstelling ging met name uit naar de ontwikkelingen rondom het Louis Davidscarré (LDC). Het gebied waarvoor de gemeente een ingrijpende herontwikkeling voorbereidt.

In het verlengde van masterplan
Het Masterplan LDC was al in 2005 in de inspraak geweest. De uitgangspunten ervan moet de gemeente juridisch 'vertalen' in een bestemmingsplan. Dat bereidt de gemeente nu voor. Een bestemmingsplan is een plan waarmee de gemeente aangeeft wat de bestemmingen zijn van een stuk grond. Bestemmingen als 'wonen', 'natuur', 'recreatie' of 'horeca'. Voor heel Zandvoort zijn er bestemmingsplannen. De gemeente streeft er naar het aantal terug te brengen en de plannen te moderniseren.

Wachten op bouwplan
Een aantal bewoners had verwacht, dat er meer inzicht zou komen over hoe de gebouwen eruit gaan zien, met name de in het LDC geplande Brede School stond in de belangstelling. Hoeveel bouwlagen? Welke uitstraling? Deze vragen konden niet beantwoord worden, omdat een bestemmingsplan een dergelijk inzicht niet geeft, zo legde de adviseur van de gemeente uit. De bouwplannen, die dat wel doen, komen pas in een later stadium aan de orde. Deze bewoners zullen dus moeten wachten tot de bouwaanvragen bij de gemeente worden ingediend.

Brede school
Andere bewoners, die niet in de buurt van het LDC wonen, waren uiteraard benieuwd, wat er in hun straat ging gebeuren en wat de bouwmogelijkheden op hun perceel zijn, want ook dat wordt gekaderd door het bestemmingsplan. Op die vragen kon meteen antwoord gegeven worden.

Reactie
Al met al kijken de organisatoren terug op een geslaagde avond. Gedurende een periode van 6 weken kunnen belanghebbenden nu een reactie geven op het voorontwerpbestemmingsplan. Het plan kan worden ingezien bij de balie in het raadhuis en in de bibliotheek, Daarnaast is het plan ook raadpleegbaar via de gemeentelijk website.

Prijsklasse
Tot slot: de huurders van de EMM-woningen in het LDC-gebied wilden weten wat er met hen gaat gebeuren en tegelijkertijd waren er ook al mensen die geïnteresseerd waren in de nieuwbouwwoningen die op de plek van de EMM-woningen gebouwd zullen worden. 'In welke prijsklasse?'