FNV-vakbondsrechtenprijs voor Iraanse vakbondsleider

Publicatietijd: 02/03/2008 12:00

De Iraanse vakbondsleider Mansour Osanloo (48) krijgt de FNV-vakbondsrechtenprijs 2008. De FNV Vakcentrale reikt de prijs elke twee jaar uit aan iemand die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico inzet voor vakbondswerk. Osanloo is voorzitter van de onafhankelijke vakbond voor buschauffeurs van Groot-Teheran (Sherkat-e Vehad) en zit al zeven maanden vast. Bij zijn arrestatie werd hij zwaar mishandeld. Osanloo is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het organiseren van vakbondsacties.

Op donderdag 6 maart houdt de internationale vakbeweging een wereldwijde actiedag voor vrijlating van Osanloo. In Nederland zullen vertegenwoordigers van de ITF, de internationale vervoersbond, samen met buschauffeurs van FNV Bondgenoten een protestbrief afgeven bij de Iraanse ambassade in Den Haag. Om 15:00 uur overhandigt FNV-voorzitter Agnes Jongerius - in een bus met Nederlandse buschauffeurs die solidair zijn met hun Iraanse collega's - de vakbondsrechtenprijs aan Henk van de Kolk (FNV Bondgenoten). Aanwezig zijn onder meer tientallen vertegenwoordigers van de internationale vakbeweging. Het streven is de prijs in Teheran aan te bieden aan Osanloo in de Evin-gevangenis. Dat gebeurt later dit jaar.

Osanloo is niet de enige vakbondsman die in Iran vervolgd wordt. De afgelopen maanden zijn er protesten geweest van werknemers in het onderwijs, de automobielsector, de metro en in suikerfabrieken, waarbij ook vakbondsleiders in de gevangenis belandden.

De Febe Elizabeth Velasquez Vakbondsrechtenprijs is in 1991 ingesteld door de FNV om aandacht te vestigen op vakbondsleiders die hun werk onder zware omstandigheden doen. De prijs is vernoemd naar een Salvadoraanse vakbondsactiviste die vermoord werd wegens haar vakbondsactiviteiten.

Donderdag 6 maart 2008, om 15:00 uur, Vakcentrale FNV, Naritaweg 10, Amsterdam. Overhandiging door FNV-voorzitter Agnes Jongerius van de vakbondsrechtenprijs aan Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten.


Links:
http://www.fnv.nl