Gemeente Maastricht
Koninklijke onderscheiding voor directeur TEFAF

Op donderdag 6 maart om 16.30 uur reikt burgemeester Leers in het Mecc-café/Mecc een Koninklijke onderscheiding uit (Officier in de orde van Oranje-Nassau) aan de heer drs. P.J.W.A. Hustinx, directeur van The European Fine Art Foundation (TEFAF) en Pictura Antiquair National (pAn), bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan van TEFAF.

Dhr. Hustinx werd in 1953 in Roermond geboren. Hij studeerde kunstggeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en is sinds 1987 betrokken bij de organisatie van The European Fine Art Foundation, waarvan hij sinds 1998 directeur is.

Hij is de sturende, drijvende en initiërende kracht achter deze kunst- en antiekbeurs, die jaarlijks gedurende 10 dagen in Maastricht wordt gehouden. Onder zijn leiding heeft deze beurs een totaal ander gezicht gekregen dan men van beurzen gewend is. Hij stuurt ontwerpers en (binnenhuis)architecten aan om de bezoekers van de beurs een andere dimensie te laten beleven als zij de beurs binnentreden. Aan niets ervaren bezoekers dat zij in een tentoonstellingshal zijn. Daarbij hanteert hij het wereldwijde marketingbeleid op geheel andere wijze dan gebruikelijk. Dankzij zijn inspanningen is deze beurs uitgegroeid tot de meest vooraanstaande en toonaangevende kunst- en antiekbeurs in de wereld, waarbij
andere belangrijke internationale kunst- en antiekbeurzen, bijvoorbeeld te Florence, Londen, Parijs en New York, zijn ingehaald.

De TEFAF is zowel een mondiale handelsplaats als een museum, dat door 65.000 à 70.000 liefhebbers uit de hele wereld wordt bezocht. TEFAF heeft bij haar laatste beurs zelfs de technieken moeten aanpassen om de bezoekersstroom in te dammen en te kanaliseren.

Ook op het gebied van beveiliging (diefstalpreventie, persoonsbeveiliging en terrorismedreiging), heeft hij systemen uitgewerkt die nog niet eerder bij beurzen werden toegepast. Voorts heeft hij het "Art Loss Register" binnengehaald om de herkomst van de geëxposeerde voorwerpen bij twijfel op de beurs te kunnen controleren.

Verder heeft hij het initiatief genomen om de TEFAF-leerstoel voor kankeronderzoek aan de universiteit van Maastricht en de TEFAF-leerstoel voor Kunstnijverheid aan de universiteit van Leiden in te stellen. Op deze manier heeft hij TEFAF sociaal en wetenschappelijk in Maastricht en Nederland weten te verankeren.

Daarnaast financiert TEFAF marktonderzoek en heeft deze organisatie diverse studies gepubliceerd, waaronder "The European Art Market" (2000 en 2002), "VAT and the Eurpean Art Market", "Art Market Matters", "The Modern and Contemporary Art Market", "Droit de Suite" (over volgrecht) en "The Fair as an Economic Force", die van belang zijn gebleken bij de ontwikkeling van Europese regelgeving. Niet alleen op kunst- en cultuurgebied, maar ook in economisch en toeristisch opzicht is deze beurs voor Maastricht en Nederland van groot belang. Jaarljks levert de TEFAF circa ¤ 28 miljoen op.

PAn Amsterdam:

Daarnaast is de heer Hustinx sinds 1989 betrokken bij de ontwikkeling van Pictura Antiquair Nationaal (pAn Amsterdam), waarvan hij sedert 1994 directeur is. Hij is de drijvende kracht achter deze nationale tegenhanger van de internationale TEFAF.

In 1993 fuseerde pAn met de Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft, waarmee het de belangrijkste nationale kunst- en antiekbeurs werd. Onder zijn leiding bleef pAn door de jaren heen vernieuwen en uitbreiden en is het een goedlopende, eigentijdse organisatie die met een bescheiden budget grote resultaten boekt. Dankzij zijn inzet worden de exposanten goed begeleid en gecoacht, waardoor de collecties en presentaties beter worden en de nationale kunsthandel op een hoger plan wordt getild. De organisatie trekt bezoekers uit de Benelux en Duitsland. Voor sommige exposanten is het de opstap voor TEFAF.

Prijs:

Hem is de "Ton Schot Prijs" toegekend, een officiële regeringsonderscheiding voor personen die een bijdrage hebben geleverd aan het medium Beurzen & Tentoonstellingen.