Gemeente Venlo


De werking van waarneming

28-2-2008

marcel berlanger Museum van Bommel van Dam in Venlo presenteert het fascinerende werk van de veelzijdige Belgische schilder Marcel Belanger. Onder de titel Glaukopos, de eerste omvangrijke museale solopresentatie van Berlanger in Nederland, toont het museum vooral recent werk, waarin de kunstenaar consequent de werking van waarneming onderzoekt. Berlangers project overstijgt de disciplines tekenen en schilderen door een weloverwogen transparantie en perforatie van de beelddrager, in combinatie met de plaatsing in de ruimte, alsmede de werking van licht. De tentoonstelling is te zien vanaf 7 maart t/m 1 juni 2008.

Lichtwerking als basis
Het onderzoek naar schilderkunst en lichtwerking typeert het recente werk van Marcel Berlanger (Brussel, 1965). Hij onderzoekt de lichtwerking van schilderijen op meerdere niveaus. Zo speelt de kunstenaar met het ondoorschijnende, het transparante en het reflecterende van de verflagen, waarbij de lichtwerking van de verf wordt versterkt of tegengewerkt door de beelddrager. Verder wijst hij ons op de manier waarop wij een schilderij waarnemen door natuurlijk licht te vervangen door computergestuurde belichting. Doordat natuurlijke lichtverschuivingen meestal langzaam verlopen zijn we er nauwelijks van bewust dat onze waarneming van een schilderij samenhangt met de kleur en intensiteit van het opvallende licht.

Het medium schilderen

Het werk van Marcel Berlanger is vooral een onderzoek naar de schilderkunst. In dit zoekproces heeft hij veel aandacht voor de beelddrager. Verder concentreert hij zich op de kracht van een treffend beeld en op de werking van de waarneming. Zijn onderwerpen zijn daarbij onmiddellijk herkenbaar, zoals cipressen, treurwilgen en kristalvormen. De kunstenaar ontleent deze beelden meestal niet rechtstreeks aan de natuur. Hij maakt veelal gebruik van foto's die hij met behulp van rasterpatronen omvormt tot immense, hoofdzakelijk zwart-witte, figuratieve schilderijen. Al geruime tijd schildert Marcel Berlanger deze beelden op een ondergrond die hij zelf vervaardigt van glasvezel en hars. Door de structuur van de doeken krijgen zijn schilderijen een kwaliteit die doet denken aan uit pixels opgebouwde digitale beelden of aan een sterk uitvergrote fotokopie. Zo schilderde hij bijvoorbeeld de Mont Ste.-Victoire op grond van foto's van de berg en Cézannes voorstellingen ervan. Dit resulteert in een opeenstapeling van meerdere interpretaties van één en dezelfde berg. Glaukopos is de eerste omvangrijke museale solopresentatie van Marcel Berlanger in Nederland en geeft een breed beeld van zijn oeuvre, met nadruk op zijn recente werk. Het project wordt begeleid door een fraaie fullcolour publicatie. Kijk voor het activiteitenprogramma bij de tentoonstelling op de website van het museum www.vanbommelvandam.nl.

Marcel Berlanger: Glaukopos

7 maart t/m 1 juni 2008
Museum van Bommel van Dam,
Deken van Oppensingel 6
NL 5911 AD Venlo
Open di t/m zo van 11-17uur. Op maandag gesloten. Informatie en beeldmateriaal in drukkwaliteit zijn verkrijgbaar bij Paul Hermans
T 077-3513457
E info@vanbommelvandam.nl